Mitroviću funkcionerska naknada do penzije

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore danas je na lični zahtjev bivšem ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, produžio rješenje na osnovu kojeg će primati naknadu kao bivši vladin funkcioner. To mu omogućava zakon, jer Mitrović ove godine stiče uslove za penziju.

Kao bivši funkcioner Mitrović je već godinu primao funkcionersku naknadu, a nakon pada 42. Vlade u kojoj je bio ministar.

Predsjednik Adaministrativnog odbora Dragan Krapović je danas na sjednici podsjetio da je Mitrović od 29. aprila 2022, odnosno po prestanku funkcije, do 28. aprila 2023. primao funkcionersku naknadu.

On je Odboru dostavio uvjerenje da 1. oktobra ove godine stiče pravo na starosnu penziju.

“Podsjećam da je članom 36. stav 4 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru utvrđeno da se pravo na naknadu po prestanku funkcije može produžiti za još godinu dana, ako u tom periodu korisnik stiče pravo na penziju”, kazao je Krapović.

Podsjetimo Mitrović je kao ministar primao platu od oko 2.000 eura.

Po stupanju na funkciju on prijavio imovinu u kojoj se navodi da je vlasnik vikendice od 25 kvadrata, kuća od 118 i 153, pomoćne zgrade od 24 i ruševina pomoćne zgrade od 29 metara kvadratnih kao i četvrtine kuće od 127 metara kvadratnih.

Pored toga je vlasnik 595 metara kvadratnih pašnjaka, oko 700 metara kvadratnih dvorišta, polovine od 229 metara kvadratnih njiva, 2.532 metra kvadranih livada i 2.407 metara kvadratnih vinograda.

Najveći dio imovine je naslijedio, a manji dio stekao kupovinom.

Izvor: RTCG

Foto: MEPG

NIKŠIĆ PROGNOZA