Milatović: Vlada da bude proevropska, nije bilo razgovora o nepoželjnim u evropskim okvirima

Nakon rezultata na predsjedničkim izborima došlo je do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i upravo u tom smislu negdje se očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je rekao da je bilo vrlo važno i veliko zadovoljstvo učestvovati na drugom po redu Samitu Evopske političke zajednice u Kišinjevu.

„Ovo je najbrojnije okupljanje evropskih lidera gdje se danas diskutovalo o brojnim izazovima sa kojima se suočava evropski kontinent. Čini mi se po utiscima i reakcijama koje sam dobio u brojnim susretima sa evropskim liderima, da je Crna Gora danas napravila jedan korak naprijed ka punopravnom članstvu u EU“, naveo je Milatović, odgovarajući na pitanja novinara na marginama Samita Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Smatra da su poruke koje je prenio vrlo dobro prihvaćene.

„To je da je upravo negdje i nakon predsjedničkih izbora došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori, da je zaista trenutno akcenat i fokus na unapređenju vladavine prava, i da su upravo to svi oni preduslovi koji su potrebni da se napravi taj ključni korak ka EU“, istakao je Milatović.

Na pitanje da li postoje određene partije u Crnoj Gori koje po njegovom mišljenju, odnosno po mišljenju evropskih partnera ne bi trebalo da budu u toj novoj Vladi, te da li je bilo riječi o tome tokom ovih susreta, Milatović je odgovorio:

„Mislim da je nakon rezultata na predsjedničkim izborima došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i da upravo u tom smislu i na tom fonu negdje se zaista očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska i da bude orjentisana na one brojne reformske zahvate koji su potrebni kako bismo uhvatili ovaj korak koji je sada i možda nikada više kada je u pitanju naše punopravno članstvo u EU. Ja sam za to dobio veliku podršku građana u Crnoj Gori i negdje će to upravo biti moje insistiranje kada se bude kreirala nova crnogorska Vlada“, naveo je Milatović.

Na konstataciju novinara da nema nepoželjnih u evropskim okvirima, Milatović je odgovorio da nije bilo razgovora na tu temu danas.

Milatović je učestvovao na panelu koji nosi naziv Povezivanje. Na pitanje da li je riječ o povezivanju u okviru Berlinskog procesa ili u okviru Otvorenog Balkana, Milatović ističe da je bilo riječi o dodatnom povezivanju koje se tiče energetike i saobraćaja, a pogotovo sa akcentom na energetsku sigurnost evropskog kontinenta.

„Ja sam tu predstavio i načine na koje bi Crna Gora mogla u narednom periodu mogla da doprinese u narednom periodu. Da li je to izgradnja RDZI terminala u Baru, da li je to dodatno dupliranje kapaciteta onog podvodnog kabla koji nas povezuje sa Italijom… Brojni su projekti u okviru kojeg možemo kao jedna mala zemlja dodatno osigurati energetsku bezbjednost jednog većeg dijela Evrope, odnosno jugoistočne Evrope i upravo su i te stvari koje sam danas predstavio brojnim evropskim liderima jako dobro prihvaćene tako da sam zaista optimista i u odnosu na poruke koje sam dobio i od gospođe fon der Lajen i od brojnih drugih zvaničnika, uključujući predsjednika Makrona, da je Evropa dodatno osigurala veća sredstva za ulaganje u infrastrukturu na Balkanu, što je zaista ohrabrujuća vijest“, rekao je Milatović.

Foto: Pritnscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA