Milatović u Berlinu sa predsjednikom Njemačke

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dobio je poziv od predsjednika Njemačke Franka Valtera Štajnmajera da krajem novembra zvanično posjeti tu zemlju. Takođe, tokom idućeg mjeseca planiran je i bilateralni sastanak Milatovića sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. Predsjednik će se tako u novembru sastati sa liderima dvije najjače zemlje u Evropi.

Milatović je nedavno tokom gostovanju na Javnom servisu kazao da je posebno važno razvijati dobre političke odnose sa državama članicama EU, ističući kako je optimista da bi Crna Gora članica EU mogla da postane već 2028. godine.

Na samitu Evropske političke zajednice u Granadi 5.oktobra predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je „Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU“, čiji je primarni cilj zajedničko djelovanje svih političkih aktera na ubrzanju procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Milatović je učestvovao na Plenarnom zasjedanju zemalja učesnica u Granadi, kao i na okruglom stolu na temu „Multilateralizam uključujući bezbjednosna i geostrateška pitanja“.

„Vrlo smo svjesni nedavne procjene predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i mnogih drugih evropskih lidera, koji su prenijeli jasnu poruku o proširenju Evropske unije. Jasno je da EU počinje mnogo aktivnije da radi na procesu proširenja. Imajući to u vidu, Crna Gora želi da iskoristi aktuelni geopolitički momenat. Pridruživanje Crne Gore EU bila bi priča mnogo veća od same Crne Gore, jer bi pružila snažan pozitivan signal svim drugim zemljama koje teže prijemu u EU da je proces pridruživanja živ i moguć“, poručio je predsjednik Milatović tada.

On je podsjetio da je Crna Gora postala zemlja kandidat za ulazak u EU 2010. godine, i u međuvremenu najviše napredovala u procesu pridruživanja, kontinuirano se usklađujući sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, čime je demonstrirala posvećenost evropskim vrijednostima.

Inače, Milatović je prošlog mjeseca rekao u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku da će se spoljna politika Crne Gore zasnivati „na tri stuba – nastavku puta ka Evropskoj uniji, jačanju kredibiliteta kao člana NATO alijanse i dobrosusjedskim odnosima na Balkanu“.

On istakao i da Crna Gora pruža čvrstu podršku Ukrajini. Kazao i da je Crna Gora otvorila vrata ukrajinskim izbjeglicama i da ih je primila najviše u Evropi po glavi stanovnika.

Govoreći o stanju u Crnoj Gori, Milatović je kazao da je preuzeo predsjedničku funkciju prije samo četiri mjeseca“, nakon što su građani na izborima izrazili snažnu volju za promjenama i dali podršku bez presedana za novu eru demokratskog djelovanja. 

Foto: Služba predsjednika CG

NIKŠIĆ PROGNOZA