Milatović: Članstvo Crne Gore u NATO značajno doprinosi jačanju vladavine prava i nezavisnosti institucija

Predsjednik države Jakov Milatović boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama u okviru koje je danas, kao najmlađi šef države NATO članice, otvorio NATO samit mladih koji se održava u Majamiju.

“Kao najmlađi predsjednik NATO članice, ponosan sam što predstavljam novu generaciju političara na Zapadnom Balkanu i Crnu Goru, državu koja je napravila značajne korake u demokratskom sazrijevanju”, istakao je Milatović.

U svom obraćanju predsjednik se osvrnuo na istorijat i geopolitički uticaj Alijanse, podsjećajući da je i uprkos izazovima koji su postojali u prethodnih 75 godina, ostao jedna od najrelevantnijih organizacija, te da je u svjetlu sve većih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočavamo, njegov uticaj danas važniji nego ikad.

Milativić je istakao da se značaj NATO-a ogleda ne samo za globalnu bezbjednost, već i za odgovor na hibridne prijetnje i dezinformacije. 

“Jačanje kredibiliteta NATO članstva je jedan od ključnih prioriteta Crne Gore i nalazi se u samom vrhu moje agende. Članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo je jačanju naše geopolitičke pozicije, ali i unaprijeđenju demokratizacije, vladavine prava i izgradnji nezavisnih institucija“, naveo je on.

Dodao je kako je podrška zemalja članica od velikog značaja za ostvarivanje i drugih vanjskopolitičkih prioriteta, među kojima je najvažniji što skorije učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju.

“U dosadašnjem sedmogodišnjem periodu, kao članica NATO-a, potvrdili smo da su jedinstvo i solidardnost temelj evroatlantske zajednice. Takođe, pokazali smo da smo stabilna i posvećena članica Alijanse“, rekao je Milatović.

Naglasio je da članstvo Crne Gore u NATO direktno doprinosi i ekonomiji Crne Gore kroz jačanje ekonomske stabilnosti, a samim tim i većem prisustvu stranih investicija.

“Danas je Crna Gora sve privlačnija destinacija i za turiste iz razvijenih zapadnih zemalja”, naveo je on.

U svom uvodnom obraćanju generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg pozdravio je predsjednika države Jakova Milatovića i zahvalio što prisustvuje ovom važnom događaju.

„NATO se danas suočava sa mnogobrojnim izazovima, i zato je važno da se države članice zajedno odupru svim prijetnjama i izazovima. Bez zajedničke sigurnosti nećemo moći ni da se suočimo sa ostalim izazovima poput klimatskih promjena, siromašta i ekonomske nestabilnosti”, kazao je Stoltenberg.

Poručio je da je NATO najsnažniji i najuspješniji savez u istoriji, te da kao takav najviše doprinosi globalnom miru i sigurnosti.

Ovogodišnji samit se organizuje povodom 75 godina od osnivanja NATO-a i odlična je  platforma za razmjenu mišljenja o nekim od najvažnijih globalnih izazova, ali i prilika da Crna Gora dodatno afirmiše članstvo i ojača svoj kredibilitet.

foto: predsjednik.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA