Među preporukama istrage o torturi, pravosuđe, obrazovanje…

Crna Gora je dobila preporuke u više od 20 oblasti koje se kreću od rodne ravnopravnosti do borbe sa siromaštvom, suočavanja sa prošlošću, rješavanja pitanja torture, jačanja nezavisnosti pravosuđa i unapređenja obrazovanja, kazala je za Portal RTCG savjetnica za ljudska prava UN u Crnoj Gori Anjet Lanting. To je kazala nakon što je Radna grupa Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) UN-a, mehanizma provjere stanja ljudskih prava objavila pojedinačne zaključke i preporuke date na sjednici početkom maja u Ženevi, koje je Crna Gora pregledala i usvojila.

„Ovaj 4. Univerzalni periodični pregled Crne Gore istakao je dostignuća u oblasti ljudskih prava, ali i rezultirao preporukama u više od 20 oblasti koje se kreću od rodne ravnopravnosti do borbe sa siromaštvom, suočavanja sa prošlošću, rješavanja pitanja torture, jačanja nezavisnosti pravosuđa i unapređenja obrazovanja“, istakla je Lanting. 

Kazala je da je veoma zadovoljna što su Vlada, Skupština, pravosuđe, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, nevladine organizacije, UN i 87 država članica UN uzeli učešće u, zaista, inkluzivnom pregledu.

„Uvjerena sam da će Crna Gora, i kao članica Savjeta za ljudska prava UN, postupiti po preporukama, tako da će građani na kraju osjetiti prednosti Univerzalnog periodičnog pregleda.UN su spremne da podrže Crnu Goru u tom pogledu“, poručuje Lanting.

Ministar za ljudska i manjinska prava u tehničkom mandatu, Fatmir Đeka, rekao je na događaju u maju da je Crna Gora nastavila reforme u sudstvu, te nastavila jačanje normativnog, institucionalnog i strateškog okvira za poštovanje ljudskih prava.

Istakao je i da je nastavljena borba protiv korupcije, kao i snaženje antikorupcijskih institucija.

Naveo je da Crna Gora radi set novih medijskih zakona, uključujući medijsku strategiju, što će, kako je rekao, obezbijediti veću slobodu izražavanja i bezbjedno okruženje za novinare.

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA