Marsela: Razočarani smo odlukom odlazeće vlade, bilo je prirodno da podrže Italiju

Italija je sa razočaranjem saznala da je sadašnja odlazeća crnogorska vlast odlučila da podrži Rijad, a ne Rim za EXPO 2030. To je Pobjedi kazala ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela, povodom odluke Vlade Dritana Abazovića da svoj glas za održavanje svjetske izložbe da Saudijskoj Arabiji, a ne Italiji.

Kancelarija za međunarodne izložbe (BIE) je objavila da je za organizaciju Svjetske izložbe 2030. pet zemalja podnijelo kandidature: Ruska Federacija (Moskva), Republika Koreja (Busan), Republika Italija (Rim), Ukrajina (Odesa) i Kraljevina Saudijska Arabija (Rijad). U međuvremenu, kandidature su povukle Ruska Federacija i Ukrajina, tako da su aktuelne kandidature Republike Koreje, Republike Italije i Kraljevine Saudijske Arabije.

Abazović je na sjednici Vlade u četvrtak rekao da će Crna Gora svoj glas dati Saudijskoj Arabiji, jer je, kako je rekao, Rijad već pobijedio, sa podrškom 128 zemalja.

„Interes Crne Gore da podrži ovu odluku je u tome što oni učestvuju u izgradnji jednog prosvjetno-edukacionog objekta u Crnoj Gori. Mislim da bilo bi racionalno da iskoristimo da oni jednom sumom višemilionskom podrže Univerzitet Crne Gore. Sve ostalo nije toliko racionalno, nemamo ništa protiv ostalih… Razumijem priče EU, EU, EU, ali Rijad su podržale i Grčka, Francuska, Bugarska, Španija. Treba da donesemo laganu odluku po mom sudu i to je to“, kazao je on, prenosi Pobjeda

Abazović je rekao i da su imali zahtjev da podrže Rim, jer je, kako je rekao, bivši ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić uputio notu da ćemo podržati Italiju bez odluke vlade, navodeći da to nije bila ispravna odluka.

„U Rijadu ćemo imati još bolji štand, više prostora, vjerovatno besplatno. To su stvari protokolarnog karakterta, neka se narod druži, spaja, neka se predstavljaju sve zemlje. Pobjednik je već poznat i mislim da ne treba da mi budemo van stroja“, nastavio je Abazović.

Ministar iz njegove vlade, Zoran Miljanić ukazao je da Crna Gora ipak treba svoj glas da da Italiji, a ne Saudijskoj Arabiji.

„Za novac se može sve uraditi. Ja ne mogu prihvatiti takve argumente i mislim da je Italija ipak susjed Crne Gore i zemlja koja je vodeća članica EU, prijatelj Crne Gore, tako da mislim da podrška Crne Gore treba da ide Italiji. EU je naš glavni cilj i Crna Gora je dio evropske priče“, rekao je Miljanić, koji je svojim statovima ostao u manjini.

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, stao je uz Abazovića, rekavši da „glasom za Rijad, Vlada pokazuje globalni karakter“.

Razočaranje u Rimu

Odluka Abazovićeve vlade, za Italiju je iznenađenje i razočaranje.

Ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Andreina Marsela rekla je za Pobjedu da nikako nijesu očekivali ovakvu odluku Vlade.

„Sa razočaranjem smo saznali da je sadašnja odlazeća crnogorska vlada odlučila da podrži Rijad, a ne Rim za EKSPO 2030. godine posebno imajući u vidu da smo, verbalnom notom, dobili zvaničnu podršku Crne Gore za našu kandidaturu“, rekla je Marsela za Pobjedu.

Njihova očekivanja su, kaže ambasadorka, bila da će Podgorica stati uz Rim.

„Veze između Italije i Crne Gore su takve i duboke da takvu odluku sigurno nijesmo očekivali. Za NATO saveznika koji teži da se pridruži EU, trebalo bi da bude prirodno da podrži kandidaturu Rima“, rekla je Marsela.

Glasanje za izbor zemlje u kojoj će se organizovati EXPO 2030. biće održano tokom 173. Generalne skupštine Kancelarije za međunarodne izložbe, u novembru 2023. godine. Glasanje je tajno, po principu – jedna država, jedan glas.

Poziv da Crna Gora svoj glas da Rimu, uputio je i aktuelni šef države.

Predsjednik Jakov Milatović rekao je da je, uoči zvanične posjete Italiji, primio ambasadorku Marselu i saopštio stav da kao predsjednik smatra da država treba da iskaže konzistentnost u pogledu ranije zauzetog stava da se podrži kandidatura Rima za domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030.

„Uvažavajući viševjekovne odnose Crne Gore i Italije, ova podrška na liniji je zajedničkih evropskih vrijednosti, kao i kulturološke i tradicionalne povezanosti dvije države“, poručio je Milatović. 

foto:gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA