Marković: Abazović na mala vrata uvodi crkvu u državne institucije

„Dozvoliti Dritanu Abazoviću da manipuliše sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom i da preko nje pokušava da se opere u odnosu na to što je potpisao Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije na način na koji je on to uradio zahtijeva pravne konsekvence“, poručila je funkcionerka Liberalne partije Jelena Marković.

Kako je kazala, dalje vidimo, između ostalih, „sporni član 18 u kome na mala vrata Dritan Abazović uvodi crkvu u državne institucije.“

„E pa neće moći! To se kosi sa članom Ustava koji jasno kaže da je crkva odvojena od države.
Vješto idete naruku Crkvi Srbije, ali vam to neće proći neopaženo čak ni kada to želite da izvedete preko Crnogorske crkve, jer ni jedna crkva niti vjerska zajednica nema pravo da se miješa u državne institucije.
Zasto Vlada nije navela od kad Crnogorsku crkvu priznaje? Njeno vrijeme postojanja takođe nije navedeno, jer sve što je napisano je u koliziji sa tzv. TU koji je potpisao sa Crkvom Srbije“, navela je Marković.

Prema njenim riječima, Temeljni ugovor nikako nije smio da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, „jer je to suprotno sa Ustavom Crne Gore.“

„A šta je sa našom dosadašnjom crkvenom imovinom i prošlošću koju je takođe potpisom na istom sramnom aktu negirao najdirektnije u korist tuđe crkve i tuđe države? Ja sam upravo zbog svega gore navedenog ukazivala i prije potpisivanja TU na Ombudsmana da po zakonu koji mu daje Zakon o zaštitniku ljudskih prava i sloboda po clanu 2 i članu 18 ima pravo da zatraži TU na uvid kako bi ocijenio isti i ukazao na diskriminatorske tačke u njemu.

I pored jasno propisanog Zakona o Ombusmanu i ovlašćenjima jasno utvrđenim ovim članovima, Siniša Bjeković se i tada i sada, a i po pitanju Zakona o vjerskim zajednicama koji je donešen 2021. godine, odlučio na NEREAGOVANjE što je po pitanju interesa Crne Gore postalo njegova praksa“, zaključuje Marković.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA