Marković Ivanoviću: Ne može se jedno pričati, a drugo raditi

Ministre Ivanoviću, drago mi je da ste ozbiljno shvatili moje primjedbe i dobro je da po prvi put spominjete i afirmišete CG ka EU, poručila je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković.

To je, prema njenim riječima, „pohvalno jer ste shvatili ipak da ste Vi ministar vanjskih poslova Crne Gore, a ne nekih od susjednih država što je na kraju ipak pozitivno.“

„Međutim, u daljem vašem tekstu pokušavate manipulacijama da amortizujete ono što se desilo u CG prije nekoliko dana. Prvo kažete da CG ima dobre odnose sa susjedima, što je tačno ali nijeste rekli ko to pokušava da od dobrosusjedskih odnosa napravi da CG ima problema sa susjedima. A zašto? Pa zato što nijeste jako osudili dolazak Dodika u CG i Mandića koji nije poštovao državni protokol i koji je primio nekoga koga EU i SAD označavaju kao čovjeka koji sve radi da destabilizuje naše odnose sa BIH i sa svim zemljama Balkana. Drugo, nijeste dali dobar odgovor na upućenu protestnu notu od strane BIH i izvinili se, i garantovali našoj susjednoj prijateljskoj državi BIH da se to više neće dešavati. I pored toga sto nijeste dobro odreagovali ostaje sjenka nad našim dobrim odnosima sa BIH, i vi bez jasnog objašnjenja na ta dešavanja govorite o dobrosudsjedskim odnosima sa državama u okruženju! Ne može se jedno pričati, a drugo raditi. Mi smo sada najliberalnija država na Balkanu, prema svim susjedima i u svakom pogledu, tako da nama ne treba nikakvih čvršćih veza u nekakav kvazi oblik „Zapadni Balkan“. Tako nešto skreće CG sa puta u EU, a to CG apsolutno ne treba, jer je bilo očigledno da dolaskom Dodika pravo od Putina kod Mandića svakome ko išta dobro percepira ostaje jasna proekcija da žele da promijene putanju CG i spriječe ulazak CG u EU, i zato ste to trebali snažno da osudite, a Vi to nijeste uradili i time ste svjesno pošli na ruku tim zlonamjernim ljudima, kojima treba zabaraniti da dolaze u CG!“, poručila je Marković.

Takođe, kako je kazala, nema pregovora sa ambasadorima koji šalju govor mržnje i negiraju crnogorski narod, „vama nije mjesto sa takvima, naprotiv trebali ste u najmanju ruku upozoriti Rodića da tako nešto više ne smije da radi. Tačno je da se nešto negativno dešava, jer je cilj Luka Bar, ali na Vama je i drugim institucijama je da to spriječite. Nijesu Varhelji i Dodik slučajno došli u isto vrijeme. Sve to poklapa sa predatom strategijom o „srpskom svetu“, zato snažno to odbijte i ne budite tuđa ruka nikako.“

„Nadam se da ste moju poruku dobro sHvatili i nadam se da ćete od sada snažno i jako da afirmišete CG i nikome ne dozvolite da CG skrenu sa njenog pravog puta ulaska u EU, i da se ka tom putu sve što prije uskladi sa standardima EU.

Pa ipak ste vi ministar vanjskih poslova CG i to treba da vam je na prvom mjestu“, zaključila je Marković.

Foto: LP

NIKŠIĆ PROGNOZA