Kordić: Podjela pozicija u izvršnoj vlasti da reflektuje izbornu volju građana

Raspodjela pozicija u izvršnoj vlasti treba da reflektuje izbornu volju građana, kazala je za TVCG Simonida Kordić iz Nove srpske demokratije. Navela je da su pregovori o formiranju nove vlade u toku, ali da je konačan ishod i dalje nepoznat.

„Mislim da je jako važno da se raspodjela pozicija u izvršnoj vlasti obavi na onaj način koji će zaista reflektovati izbornu volju građana jer će to obezbijediti i najefikasniju i nastabilniju vlast. Ta stabilnost veoma važna za funkcionisanje čitavog sistema i za napredak građana Crne Gore“, kazala je Kordić.

Navela je da u tom smislu i pozicija predsjednika Skupštine treba da odražava to da koalicija koja je druga po snazi dobija mjesto iza premijera, a to je, kako je kazala,  mjesto predsjednika parlamenta.

„Pregovori su u toku, i kako će oni na kraju izgledati vidjećemo. Vrlo je važno da se ustanove ti temeljni principi i mislim da je najvažnije upravo poštovanje te izborne volje“, kazala je Kordić.

Navela je da to ko će biti konstituenti vlasti zavisi od Pokreta Evropa sad (PES).

„Mi smo o principima već razgovarali, i PES je na početku pregovora predložio niz principa koji je prihvatljiv za sve ove strane koje su do sada obavile te razgovore iza nas. Vidim da je u međuvremenu došlo do nekakvih inicijativa od strane određenih učesnika da dođe do određenih principa. Kažem da ti principi koji su već ponuđeni odražavaju upravo i ovo pravilo koje govorim, a to je poštovanje izborne volje građana“, kazala je Kordić.

Navela je da su već imali loše iskustvo sa vladama eksperimenata, te da su se one pokazale kao recept za nestabilnost i neprofesionalnost.

foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA