Knežević: Očekujemo podršku parlamenta da se Dajbabe dodaju grupi zetskih naselja

Izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koje je tražio klub poslanika Demokratske narodne partije, odnose se na KO Dajbabe, koja bi se u procesu razgraničenja podijelila na naseljeni dio koji bi pripao Podgorici i nenaseljeni koji bi pripao Zeti, kazao je Milan Knežević, predsjednik partije.

On je istakao da bi za naseljeni dio Dajbaba građani sami odlučili da li žele da žive u Podgorici ili u Zeti, prenosi Dan.

Inicijativu za izmjenu zakona tako što se iz grupe naselja koja čine Podgoricu brišu Dajbabe i dodaju grupi naselja koja čine Zetu juče su predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću podnijeli poslanici DNP-a Milan Knežević, Maja Vukićević, Milun Zogović i Vladislav Bojović.

– Važno je da očekujemo podršku svih subjekata parlamentarne većine, jer su oni 2022. godine, zajedno sa građanima Zete, protestovali zbog onako donesenog zakona. Ovim izmjenama i dopunama zakona samo želimo da ispravimo nepravdu prema Opštini Zeta i građanima Zete – rekao je Knežević.

Knežević ističe da je Katastarska opština Dajbabe djeljiva.

– Mi u zakonu konstatujemo naselje, jer ne možemo napisati nenaseljeni dio Dajbaba. Komisija za razgraničenje može da podijeli KO na naseljeni i nenaseljeni dio. Naseljeni dio bi ostao KO Dajbabe, a nenaseljeni dio bi bio KO Botun. Zakon prepoznaje naselje, ne KO. Dali bi predlog, a to se donosi kroz odluku u Glavnom gradu, da se KO dijeli na dva dijela. Naseljeni dio pripada Podgorici, a nenaseljeni dio, od manastira Dajbabe do KAP-a, pripada Zeti. Što se tiče naseljenog dijela mi nemamo namjeru da opredjeljujemo građane Dajbaba gdje žele da žive. O tome mogu oni da se izjasne. Ne postoji nijedna administrativna, geografska, duhovna i istorijska prepreka da bi se to drugačije zakonski normiralo osim ovako kako je to predložio klub poslanika DNP-a – kazao je Knežević.

U predlogu zakona o izmjenama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore klub poslanika DNP-a naveo je da je novoformiranoj Opštini Zeta, 2022. godine značajno otežano funkcionisanje, jer joj je oduzet dio teritorije, koji je značajan za ekonomski razvoj tog područja. Oni smatraju da je Zeti nanijeta nepravda, a potvrda toga je što još nije došlo do punog razgraničenja sa Glavnim gradom.

Foto: Pobjeda

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA