Klikovac: NSD prvo mora da mijenja Zakon u državnom parlamentu

Ako žele da mijenjanju odluke o osnivanju Gradske RTV moraju prvo da promijene Zakon o elektronskim medijima, da prvo mijenjaju Zakon u državnom parlamentu, a nakon toga imaju mogućnost da u skladu sa tim novim zakonom mijenjaju Odluku o osnivanju Gradske, ocijenio je šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac, u Dnevniku Gradske RTV.

Komentarišući današnji zahtjev Nove srpske demokratije Skupštini Glavnog grada da što prije izmijeni Odluku o osnivanju ovog javnog emitera, Klikovac ističe da je sa pravnog aspekta sasvim jasno da ista odluka o osnivanju lokalnog emitera važi i u Budvi i u Nikšiću, gdje, podsjeća, upravo NSD vrši lokalnu vlast.

“Zašto tamo nijesu izmijenili odluke o osnivanju, koje su u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, isto kao što je i odluka o osnivanju Gradske RTV?”, pita Klikovac.

Dodaje da je Gradska RTV odmah nakon izbora postala predmet spora vlasti i opozicije u Glavnom gradu.

“Jedna od prvih odluka predloženih Skupštini Glavnog grada jeste odluka o razrješenju Savjeta Gradske RTV, koja je kasnije povučena sa dnevnog reda zbog pritiska međunarodne zajednice, građana Podgorice, političkih partija i nezavisnih intelektualaca. Bilo je jasno da se radilo o političkom pritisku i podjeli plijena, isto kao kod imenovanja direktora koji su imenovani izvan preduzeća”, objašnjava šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada. 

Nakon toga, naglašava, vršeni su neformalni pritisci na savjet Gradske RTV.

“Tako smo imali mailove koje je slao jedan odbornik, iako po Poslovniku o radu Skupštine Glavnog grada nije definisano da jedan odbornik ima pravo da nezavisnom lokalnom emiteru, koji ima svoj savjet i donosi odluke bitne za funkcionisanje tog lokalnog emitera, traži određene informacije i na taj način vrši politički pritisak”, podsjeća Klikovac.

Ono što je, kako kaže, stav DPS-a, jeste da ne žele da vrše bilo kakvu vrstu političkog uticaja u lokalnom parlamentu na lokalni medij.

“Raduje me što postoje određene političke partije vlasti koje takođe imaju takav stav, ali zabrinjavaju one političke partije koje takvim stavom jasno stavljaju kočnicu našem evropskom putu”, kazao je Klikovac.

Ističe da bi bilo primjerenije da je Nova srpska demokratija osudila puštanje pjesama u Srebrenici, koje su imale za cilj da isprovociraju one koji su u tom stradanju izgubili svoje najmilije, ili da su za Šešelja kazali da je osuđeni ratni zločinac, nego što napada Gradsku RTV.

Osvrnuvši se na tužbu koju su odbornici DPS-a u Skupštini Glavnog grada danas predali Osnovnom sudu, a kojom traže poništenje više rješenja donijetih na sjednici parlamenta 22, 23. i 26. juna ove godine zbog spornog kvoruma, Klikovac ističe da je stvar vrlo jasna.

“Jasno je da kvorum prilikom usvajanja dnevnog reda nije postojao, te da je prekršen Poslovnik o radu i samim tim očekujemo da će ova rješenja o imenovanjima v.d. direktora presudom biti ukinuta. Takođe, povrijeđen je i član 124 Zakona o lokalnoj samoupravi, koji propisuje da se vršilac dužnosti direktora preduzeća bira iz redova zaposlenih, odnosno javnih službenika te očekujemo i to poništenje”, objašnjava Klikovac.

Poručuje će oni biti konstruktiva opozicija koja će predlagati odluke koje su izuzetno važne za razvoj Podgorice i koje su u interesu građana, ali da nikada neće davati legitimitet odlukama koje nijesu u skladu sa Zakonom.

Izvor, foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA