Klarić: Mogućnost da konstruktivno djelujemo u pogledu stvaranja novih projekata i vizija

Dvodnevni Forum generalnih sekretara parlamenata realizovan u okviru NDI Incijative za jačanje zakonodavstva Zapadnog Balkana završen je danas u Budvi. Forum je bio prilika da učesnici podsjete na važnost izgradnje i osnaživanja zakonodavnih kapaciteta kroz uzajamnu ekspertsku podršku, kao i da generalni sekretari sa saradnicima razgovaraju o unapređenju saradnje i regionalnoj razmjeni iskustava, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

U uvodnom obraćanju učesnicima Foruma, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić kazao je da 14. Forum generalnih sekretara predstavlja odličnu priliku za međusobno povezivanje stručnih službi, što u konačnom ima za cilj jačanje sveukupne međuparlamentarne komunikacije.

„Ovogodišnji Forum prilika je da razgovaramo o projektima i strategijama koje povezuju naše parlamente. Stoga, ovakvi modeli saradnje, pružaju mogućnost da konstruktivno djelujemo u pogledu stvaranja novih projekata i vizija“, zaključio je on, izrazivši zadovoljstvo zbog prilike da bude domaćin kolegama i koleginicama iz parlamenata Zapadnog Balkana, Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz osvrt na društveno-politički kontekst, učesnici su diskutovali o širokom spektru zakonodavnih i drugih inicijativa koje su višestruko uticale na rad parlamenata u prethodnom periodu. S tim u vezi, posebno je ukazano na značaj usavršavanja i osnaživanja parlamentarnih službi zemalja učesnica Foruma, kao i jačanja stručne podrške u radu poslanika/ca.

„Tokom dvodnevnog rada, posebna pažnja posvećena je izazovima i benefitima digitalne transformacije parlamenata. Tom prilikom, sagovornici su podijelili najbolje prakse u pogledu digitalizacije rada zakonodavnih organa i upotrebe digitalnih alata za uključivanje građana u proces donošenja odluka, saglasivši se da instituti poput E-peticija značajno afirmišu demokratske prakse u društvu“, navodi se u saopštenju.

Na toj liniji, razgovarano je i o dodatnim mehanizmima za približavanje i inkluziju građana u rad parlamenata, ističući da edukativni programi, skupštine građana, različiti oblici javnog angažmana i predstavljanje parlamenata na društvenim platformama, doprinose temeljnijoj povezanosti zakonodavnih domova sa svojim zajednicama.

„Na dvodnevnom Forumu održanom u Budvi učestvovali su generalni sekretari i predstavnici službi parlamenata Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Estonije, SR Njemačke, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva“, zaključuje se u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA