Johan Satler novi ambasador EU u Crnoj Gori, Estonac Aivo Orav ide u Prištinu

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj imenovao je stalnog predstavnika Estonije pri EU i bivšeg ambasadora u Crnoj Gori Aivo Orava za novog šefa Kancelarije EU u Prištini.

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj je imenovao 44 šefa delegacija, kancelarija i otpravnika poslova EU za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama EU širom svijeta, među kojima je i aktuelni šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju pri Evropskoj komisiji Majkl Miler, koji je imenovan za ambasadora u Bangladešu.

Na objavljenoj listi ne navodi se ime Lajčakog naslednika za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, a ovim promenama diplomatskog kadra obuhvaćeno je više partnera sa Zapadnog Balkana.

Tako je specijalni izaslanik EU za spoljne aspekte migracija i bivši ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka imenovan za ambasadora EU u BiH, dok je aktuelni ambasador EU u Sarajevu Johan Satler imenovan za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Novi ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće aktuelni ambasador EU u Maleziji i bivši šef odeljenja za podršku delegacijama u EEAS Rokas Mihalis.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadora EU u Egiptu.

Proces imenovanja biće formalizovan nakon prijema zvaničnog odobrenja zemalja domaćina, tamo gdje je to moguće.

Foto: N1

NIKŠIĆ PROGNOZA