HRA: PES i Demokrate da saopšte podržavaju li kosponzorstvo Rezolucije o Srebrenici

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Pokret Evropa sad (PES) da jasno kaže da li podržava najmasovniju inicijativu građanskog društva da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je agenciji MINA da očekuju da se izjasne i Demokrate, s ozbirom na to da su u crnogorskom parlamentu glasali za Rezoluciju o Srebrenici.

Poslanički klub PES-a saopštio je u petak da poštuje sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu koje se odnose na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu, ali da ne podržavaju da se, kako su kazali, odgovornost nekog pojedinca imputira bilo kom narodu.

U HRA saopštenje poslaničkog kluba PES-a vide kao politikantsko izbjegavanje konkretnog odgovora na jednostavno pitanje: jesu li ili nijesu za kosponzorstvo Rezolucije UN o Srebrenici.

Iz HRA su kazali da se PES protivi nečemu što se u Rezoluciji UN uopšte ne pominje – da se “zbog odgovornosti bilo kog pojedinca imputira odgovornost bilo kom narodu”.

HRA je saopštila da su inicijativu o kosponzorisanju podžale 92 nevladine organizacije i 260 istaknutih građana, te da broj potpisnika stalno raste.

Foto: HRA

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA