Kovačević- Gradišnik: Opština Nikšić i Slovenija nastavljaju uspješnu saradnju, posebno na projektima koji će doprinijeti bržem pristupanju EU

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević upriličio je prijem za ambasadorku Slovenije Bernardu Gradišnik, sa kojom je razgovarao o uspješno uspostavljenoj saradnji sa slovenačkim kompanijama i realizaciji zajedničkih projekata, saopšteno je iz Opštine Nikšić.

Kako navode, Gradišnik posebno je istakla značaj projekta javne rasvjete, koji se realizuje u opštini Nikšić, u saradnji sa slovenačkom kompanijom.

„Nikšić je privredno bogata opština, sa kojom imamo izuzetno uspješnu saradnju. Naš zajednički projekat za javnu rasvjetu posebno je važan i uspješno se realizuje. Takođe smo sarađivali pri rekonstrukciji gradskog parka, a pored toga i u drugim oblastima“, rekla je Gradišnik.

Kovačević se složio da je projekat javne rasvjete jedan od najznačajnijih za opštinu Nikšić, te da je iskustvo slovenačkih kompanija pri realizaciji tog projekta veoma važno, nadajući se da će problem javne rasvjete biti kompletno riješen do 15. juna.

„Tim projektom riješili smo problem nelegalnih priključaka i postigli uštedu električne energije, a osim toga taj projekat će doprinijeti i ispunjavanju mjerila i zatvaranju poglavlja koja se tiču zelene energije i ekologije na putu pristupanja Evropskoj uniji. Pritom imamo značajnog partnera iz Slovenije, koja je, što se tiče bivših jugoslovenskih zemalja, prva postala članica Evropske unije. Takođe, imamo veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji najviše koriste sredstva Evropske unije. Kada je rekonstrukcija gradskog parka u pitanju, to je veoma značajan projekat, posebno za naše najmlađe sugrađane, i zadovoljni smo kvalitetom infrastrukture koju je postavila slovenačka firma. Budući da planiramo izgradnju reciklažnog centra, bili smo u posjeti Krškom, a uskoro planiramo da posjetimo Celje istim povodom kako bismo pitanje otpada riješili na kvalitetan način“, istakao je Kovačević.

Predsjednik je takođe upoznao ambasadorku i sa drugim značajnim projektima, kao i sa važnom kandidaturom za Evropsku prestonicu kulture – Nikšić 2030.

„Nadamo se uspjehu kada je o toj kandidaturi riječ. Imamo podršku državnog parlamenta i Vlade Crne Gore. Ta odluka za kandidaturu jednoglasno je usvojena u lokalnom parlamentu od strane svih odbornika“, poručio je Kovačević.

Sastanku je sa ambasadorkom Gradišnik prisustvovao i njen ekonomski savjetnik Boris Lenčić, a u ime Opštine Nikšić, pored predsjednika Kovačevića, prisustvovali su i savjetnica za ekonomska pitanja Tatjana Raičević i šef kabineta Marko Perućica.

foto:Opština NK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA