GP URA aktivira Markovićev zakon

GP URA će ponovo pokrenuti proceduru za usvajanje Predlog zakona o porijeklu imovine koji je usvojen na Vladi 2022. godine, ali nije dobio dovoljnu podršku poslanika u Skupštini, saznaje „Dan“. Na predlog ovog zakona izrečene su brojne primjedbe, a u GP URA su otvoreni za sve predloge, sugestije i izmjene. Podsjetimo, Nacrt zakona o porijeklu imovine dominantno je uradio sadašnji vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

Prema saznanjima Dana, GP URA je odlučila da pokuša da ponovo stavi u skupštinsku proceduru ovaj predlog zakona nakon posljednjih akcija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja.

Inače, ovaj zakon je bio jedno od predizbornih obećanja GP URA. U toj partiji smatraju da bi njegovo usvajanje značilo dodatnu afirmaciju njihovih bazičnih programskih politika.

GP URA je još prije više od tri godine saopštila da bi ovaj sistemski zakon označio odlučniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i u državnu kasu vratio sav novac koji je stečen nelegalnim putem. Poručivali su da primjena ovog zakona, nakon njegovog usvajanja u Skupštini, može početi od njihovih funkcionera. Kako su tada isticali, nakon usvajanja ovog zakona distribucija pravde biće intenzivirana i svi koji su akumulirali velike količine kapitala moraće da dokažu kako su to izveli.

Prema predloženom modelu, ako postoji sumnja da je neko nezakonito stekao imovinu, biće pokretana dva postupka – parnični (građanski in rem, što je pravni termin koji se odnosi na postupak u kojem je predmet isključivo imovina, a ne osoba kao u krivičnim predmetima) i krivični, a ishod prvog ne zavisi od ishoda drugog.

Prema saznanjima Dana, GP URA će već ovih dana ponovo pokrenuti inicijativu u vezi sa Predlogom zakona o porijeklu imovine.

Foto: GP URA

NIKŠIĆ PROGNOZA