GI 21. maj: Pretjerano očekivati da Spajićeva populistička vlada reformiše državnu upravu

Program rada 44. Vlade naglasio je potrebu digitalizacije državne uprave i organizaciju digitalne izvršne vlasti, podsjećaju iz Građanskeinicijative (GI) „21. maj“.

Ovim poglavljem, kako navode u saopštenju, Spajić je nastavio sa tehnološkim obećanjima koja su bila tipična i za sve vlade u posljednjih deset godina.

U državi u kojoj su institucije disfunkcionalne i koruptivne, bez efikasne i ujednačene prakse i pune nekvalifikovanih i nezainteresovanih partijskih službenika uspješna digitalizacija neće biti jednostavan proces, ističu iz GI 21. maj.

S druge strane, dodaju, „Spajić je obećao reformu javne uprave što već sada liči na humoresku ako imamo u vidu činjenicu da je njegov „meritokratski“ pristup već prilikom formiranja Vlade doživio krah.“

Zato i najavljena optimizacija javne uprave djeluje demagoški, pogotovo kada bi autori poglavlja spomenuli ilustrativne podatke, napominju iz GI 21. maj.

Naime, prije četiri godine u državnoj upravi je radilo oko 39.000 lica, dok je danas taj broj narastao na oko 45.000 zaposlenih, tvrde u GI.

„Očigledno je da je tzv. avgustovska većina, čiji je nesumnjiv dio Spajić i njegovi istomišljenici, uspjela da maksimizira najgore prakse DPS-a.

Zato je pretjerano očekivati da jedna populistička vlada kao što je Spajićeva racionalizuje ili reformiše državnu upravu. Umjesto toga, realnije je da se suočimo sa partijskim širenjem javne administracije, kao i nastavkom njene neefikasnosti i nedovoljne kvalifikovanosti“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: GI 21. maj

NIKŠIĆ PROGNOZA