Dragović: Vlada je jača od onih koji bi da je država u v.d. stanju

Poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović kaže da su vladajuća koalicija i Vlada stabilni onoliko koliko daju dobre rezultate, što je u ovom trenutku evidentno, i da ih s tog puta neće skrenuti pokušaji da se u prvi plan stavljaju teme koje su odavno prevaziđene.

Dragović je za „Dan“ kazao da napadi na Pokret Evropa sad, koji, po pravilu, imaju za temu lična ili identitetska pitanja, ali i ona koja se odnose na koalicione partnere PES-a, iako to imaju za cilj, ne mogu uticati na stabilnost Vlade i parlamentarne većine.

– Na stabilnost vladajuće koalicije utiču rezultati rada Vlade i poštovanje koalicionog sporazuma, a ne lične i identitetske teme koje su godinama zloupotrebljavane od strane političkih činilaca vlasti prije 30. avgusta 2020. godine – ističe poslanik Pokreta Evropa sad.

Odgovarajući na pitanje da li povratak na stare teme govori i o tome da je, zahvaljujući nekim partijama, teško doći do pomirenja o kojem se toliko govori, Dragović kaže da se radi o pokušaju skretanja pažnje građana sa glavnih tema u Crnoj Gori.

– Stare političke teme koje se baziraju na identitetskim, vjerskim i drugim podjelama ličnog karaktera zapravo su pokušaj skretanja pažnje sa pitanja koja tangiraju životni standard građana, bolje uslove života, vladavinu prava i jačanje institucija sistema. Očigledno je da je činiocima prethodnih vlasti odgovaralo da država bude u v.d. stanju jer jačanje, nezavisnost, stručnost u radu i samostalnost institucija sistema, a posebno u oblasti pravosuđa, degradiraju vanistitucionalni uticaj raznih paradržavnih i političkih subjekata – kazao je Dragović.

On podsjeća na brojne pozitivne korake koji su napravljeni kako bi bio odblokiran evropski put Crne Gore i da vlada Milojka Spajića ima punu podršku Evropske unije.

Govoreći o najavama ministarke evropskih poslova Maide Gorčević da neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti, sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi u narednom periodu, Dragović kaže da je siguran da će EU imati razumijevanja za to.

Gorčević je pred Odborom za evropske integracije Skupštine pojasnila da se to odnosi na izmjenu člana Ustava kojim se predviđa da ministar pravde ne treba da bude član Sudskog savjeta, na izbor predsjednika Vrhovnog suda i Zakon o finansiranju političkih partija.

– Vjerujem da relevantni predstavnici Evropske unije imaju saznanja da je postupak izmjena Ustava Crne Gore dug i složen proces, tako da su to imali u vidu prilikom razgovora oko dobijanja IBAR-a. Zato očekujem pozitivno mišljenje – rekao je Dragović za „Dan“.

Nema krize u izvršnoj vlasti

Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, Dragović se poziva na već postojeći dogovor partija koje čine parlamentarnu većinu i Vladu Crne Gore.

– Po koalicionom sporazumu, rekonstrukcija je planirana do izglasavanja budžeta za 2025. godinu, a rekonstrukcija je najavljena nakon dobijanja IBAR-a. Dakle, odgovor se sam nameće – kazao je Dragović.

Ovaj poslanik PES-a ranije je tvrdio da ne postoji sukob između Demokrata i PES-a oko imenovanja u bezbjednosnom sektoru.

– Nisam čuo nijednu ružnu riječ o izabranom kandidatu, već se prigovori odnose na način na koji je imenovan. Nemoguće je izabrati kandidata koji nije radio u policiji u vrijeme stolovanja Veselina Veljovića. Ne postoji sukob oko kontrole bezbjednosnog sektora, već oko tehničkog dijela. O tom tehničkom dijelu će se izjasniti Upravni sud – rekao je Dragović i dodao da je interes Crne Gore da ima stabilan bezbjednosni sektor.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA