Dodijelili još 87 ekonomskih državljanstava i prihodovali skoro 43 miliona eura

Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića dodijelila je za prvih pet i po mjeseci ove godine čak 87 ekonomskih državljanstava i prihodovala skoro 43 miliona eura iako je zvanično taj projekat ukinut krajem prošle godine.

“Za pet i po mjeseci ove godine, po osnovu 87 odobrenih ekonomskih pasoša je uplaćeno 8,7 miliona eura na poseban račun za razvoj manje razvijenih opština, dok je istovremeno sa tog računa tehnička vlada uzela 34 miliona, koji su prebačeni na glavni račun državnog trezora”, navela je u svom istraživanju Akcija za socijalnu pravdu.

NOVAC

Početkom ove godine je na tom računu bilo bezmalo 33 miliona eura, koji su na glavni račun državnog trezora prebačeni 13. januara i tako su prikazani kao prihod državne kase. Još nepunih 1,1 milion je tehnička vlada uzela 2. marta, kada je taj iznos prebačen na račun glavnog trezora, što znači da država taj novac koristi za tekuću likvidnost.

“Kako je za pet i po mjeseci ove godine od uplata za izdate ekonomske pasoše prihodovano 8,7 miliona eura, a nakon prebacivanja 34 miliona državnoj kasi, na posebnom računu za razvoj manje razvijenih opština je sredinom prošlog mjeseca ostalo nepunih 7,6 miliona eura”, navodi ASP.

Novac se na poseban račun Agencije za investicije slivao od 2020. po Odluci o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Kako je objavljeno, tehnička vlada je odlučila da 13 opština na sjeveru zemlje dobije po milion eura od ovog programa za svoj infrastrukurni razvoj, a moći će da ih koriste za projekte za koje nije obezbijeđena predpristupna pomoć od Evropske unije.

Ipak, radi se o 13 miliona eura prikupljenih po osnovu programa ekonomskog državljanstva, dok nije poznato kako će biti iskorišteno preostalih 30-tak miliona eura koje je manjinska vlada, bez političkog legitimiteta ali postupajući kao da je u punom mandatu, prebacila u državnu kasu.

ZVANIČNO UKIDANJE

Ono što je sporno jeste da je Crna Gora krajem prošle godine zvanično ukinula program ekonomskog državljanstva i o tome informisala Evropsku uniju. Ipak, u proceduri se nalazi još 700 zahtjeva koji se rješavaju i koji izazivaju podozrenje EU, ali i Vašingtona jer su aplikanti mahom državljani Ruske Federacije.

Tehnička Vlada je u međuvremenu ponudila Briselu da nastavi projekat i da novac bude servisiran za vraćanje kineskog kredita, ali je ta ideja odbijena. Stoga je Vlada, na ,,mala vrata“, nastavila taj projekat kroz navodno rješavanje aplikacija koje su predate prije 31.decembra 2022. godine. Tim potezom tehnička Vlada rizikuje da našoj državi bude ukinut – bezvizni režim sa EU.

EU je više puta pozvala Crnu Goru da ukine program ekonomskog državljanstva, ,,zbog rizika poput pranja novca, finansiranja terorizma i organizovanog kriminala“.

Iz Abazovićeve vlade je više puta saopšteno da je program ekonomskog državljanstva Crnoj Gori donio investicije od 300 miliona eura i dodatnih 70 miliona državnoj kasi, od plaćenih naknada.

Da bi dobili crnogorsko ekonomsko državljanstvo, aplikanti su dužni uplatiti Vladi 200.000 eura po zahtjevu i najmanje 450.000 eura uložiti u neki od projekata u Podgorici ili na Primorju.

Crna Gora i dalje pod pomnim nadzorom EK

Crna Gora jedna je od zemalja koja je pod pomnim nadzorom Evropske komisije zbog potencijalnih rizika koje izazivaju ekonomska državljanstva. To je objavljeno u izvještaju EK o praćenju bezviznih režima.

Komisija je sarađivala sa svim zemljama koje koriste šeme za investitorsko državljanstvo u cilju sprečavanja i ublažavanja mogućih bezbjednosnih rizika za EU. U ovom trenutku, određeni broj trećih zemalja bez viza je pod pomnim nadzorom zbog potencijalnih rizika koje izazivaju njihovi programi državljanstva po ulaganju ili njihovi planovi da uspostave takve šeme. To uključuje Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, kao i Vanuatu i neke zemlje na Karibima, piše u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid.

U dokumentu se podsjeća da je Komisija dala eksplicitne preporuke da se efikasno ukine ili uzdrži od usvajanja šema državljanstva investitorima.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA