Do 27. avgusta rok za smjenu predsjednika SO Zeta Luke Krstovića

Odbornici koalicije „Za budućnost Zete“ četvrti put bojkotuju sjednicu na kojoj je trebalo da se razmatra njihova inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine opštine Luke Krstovića.

Oni se čvrsto drže zahtjeva iz vrha partija koje čine njihovu koaliciju (Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije) da ne glasaju za smjenu Krstovića kako bi dali doprinos „koji može biti presudan u formiranju nove vlade“.

Potpredsjednik SO Novica Pejović iz Demokratske Crne Gore, konstatovao je na početku zasijedanja da opet nema kvoruma, a novom terminu sjednice javnost će, kako je rekao, biti obaviještena blagovremeno.

Sjednici, čija je tema bila smjena Krstovića, prisustvovali su odbornici Demokrata i Demokratske partije socijalista (DPS).

Prvi čovjek lokalnog parlamenta Luka Krstović kazao je nakon prekinute sjednice ukazao da rok od tri mjeseca koji propisuje Zakon o lokalnoj samoupravi teče od 27. maja kada je, kako kaže, u skladu sa Statutom, Poslovnikom i Zakonom o lokalnoj samoupravi zakazao održavanje sjednice o njegovom razrješenju.

– Tako da je finalni rok za njeno održavanje 27. avgust. Vidjećemo kako će se stvari odvijati u preostalim danima, ali ne bih mogao dati nikakav dalji komentar u odnosu na to – istakao je Krstović.

On ostaje pri stavu da je, iz ugla Demokrstske Crne Gore, vladajuća koalicija u Zeti stabilna.

– Mi nismo neko ko produkuje nestabilnost u koaliciji. Iz našeg ugla, ta koalicija je stabilna. Nestabilnost svojim neodgovornim ponašanjem prema koalicionom partneru i prema cijeloj Zeti i građanima produkuju strukture iz nekadašnjeg Demokratskog fronta – istakao je Krstović.

Odbornici ZBCG inicirali su smjenu Krstovića sa čela SO optužujući ga da nije postupio u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine kada je u pitanju zakazivanje sjednice na kojoj bi se razmatrao zahtjev te koalicije za donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

Odbornici ZBCG su u saopštenju, kojim su najavili nedolazak na prvu sjednicu SO Zeta o smjeni Krstovića, kazali da tim demonstriraju spremnost da nastave koalicionu saradnju sa Demokratama, ali uz jasan stav da Krstović više ne može biti na čelu lokalnog parlamenta i da ta partija treba da predloži drugog kandidata za tu funkciju.

Međutim, u Demokratskoj Crnoj Gori su jasno poručili da neće biti predložen novi kandidat za predsjednika lokalnog parlamenta i da nema razloga za bojkot sjednica od strane bivšeg DF-a.

Vlast u Zeti čine koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i Socijalistička narodna partija. Od ukupno 32 odbornička mjesta, koaliciji ZBCG je pripalo pola, odnosno njih 16. Preostalih 16 mjesta u lokalnom parlamentu dijele DPS sa osam odbornika, Demokrate šesti SNP kojoj je pripalo jedno odborničko mjesto. Doskorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik.

foto:Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA