Đurović: Nijedno putovanje za vrijeme mandata nije bilo turističko

Bivša predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović oglasila se nakon tekstova o troškovima hotelskog smještaja i službenih putovanja za vrijeme njenog mandata, navodeći, između ostalog, da joj je hotel „Aurel“ sugerisan kao najbolje rješenje.

Podsjetimo,  Antena M juče je objavila informaciju da je Đurović imala plaćen smještaj u Podgorici tokom mandata u hotelu „Aurel“ i da joj je u te svrhe od 28. aprila 2022. do 27. jula ove godine isplaćeno oko 24.000 eura.

„Imajući u vidu medijsku prašinu koja se ovih dana podigla zbog troškova mog boravka u Podgorici tokom trajanja mandata predsjednice Skupštine Crne Gore, u obavezi sam da saopštim nekoliko činjenica“, rekala je Đurović u saopštenju i podsjetila da je za predsjednicu parlamenta izabrana  28. aprila 2022. godine i na toj funkciji  bila do 27. jula 2023. godine.

„S obzirom da nisam iz Podgorice, već živim u Herceg Novom, koji je dva sata i više udaljen od Glavnog grada, a tokom ljetnjih mjeseci i četiri sata, te da sam u Podgorici imala obaveze svakog radnog dana, konsultovala sam se sa nadležnima o pitanju mog smještaja. Nakon izbora predsjednika koji nije iz Podgorice, praksa je da ga nadležne službe informišu o opcijama obezbjeđenja boravka koje Skupština posjeduje, a koje su, shodno važećim propisima, stavljene na raspolaganje. U tom smislu, dobila sam predlog gdje mogu da boravim, shodno pravima koja su mi kao poslanici pripadala“, navela je Đurović.

Kako je kazala, kao predsjednica Skupštine Crne Gore nije se bavila finansijama, ni tenderskom procedurom, niti je to bilo, kako kaže, u njenoj nadležnosti, već isključivo u ingerenciji generalnog sekretara i nadležnih službi parlamenta.

„Napominjem da mi je predloženo rješenje, odnosno boravak u hotelu „Aurel“, sugerisano kao najbolje. Koliko sam mogla da razumijem, Skupština Crne Gore je sa pomenutim hotelom imala potpisan ugovor o pružanju usluga boravka poslanicima, te su u njemu boravili i drugi predstavnici građana kada su bili u obavezi da budu prisutni u Podgorici zbog zasijedanja Skupštine, njenih radnih tijela i slično“, navodi Đurović.

Ističe da hotel koji se nalazi van centra grada sigurno ne spada u red luksuznijih u Podgorici, „te i tu činjenicu treba uzeti u obzir prije olakog donošenja zaključaka i izricanja osuda“.

„Što se tiče troškova koji se odnose na službena putovanja na koja sam išla tokom mandata, naglašavam da je za svako postojao jasan razlog – obaveza predstavljanja Crne Gore, njenih građana i interesa na međunarodnom nivou, posebno u zemljama Evropske unije gdje sam se trudila da što bolje predstavim situaciju u našoj zemlji i skrenem pažnju inostranih partnera na probleme sa kojima smo se suočavali. Nijedno putovanje nije bilo turističko i u tom pogledu odbacujem sve tendenciozne i zlonamjerne insinuacije i tvrdnje kojima ovih dana, nažalost, svjedočimo“, zaključuje Đurović.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA