Đuričković: Karakter Vlade zavisiće od njenih činilaca, nema uslova za održavanje popisa

Međunarodni karakter 44. Vlade zavisiće od njenih činilaca, posmatrajući određene partije i pojedince unutar tih partija jasno je da formiranje vlade nije u skladu sa očekivanjem naših međunarodnih partnera, ali ni sa onim što su očekivanja i želje većine građana Crme Gore, poručio je u emisiji Pressing, Gradske RTV međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković.

On kaže da je u suštini sve u rukama mandatara Milojka Spajića na kojem je da povuče nekoliko hrabrijih pozeza koji su u interesu evropske budućnosti Crne Gore.

“Ukoliko bismo posmatralali ono što su principi koji nam u kontinuitetu stižu sa adresa Brisela i Zapada, kao principe za formiranje vlade, vrlo je jasno koji bi to politički akteri bilo. Političko iskustvo i ozbiljnost tih političkih subjekata granatirali bi stabilnost potencijalne vlade i rezultirali njenim trajanjem u punom mandatu”, rekao je Đuričković.

Njegova poruka je da Socijaldemokrate podržavaju odlaganje popisa stanovništva kako bi omogućile učešće opozicije, zajedno s izvršnom vlašću, kako bi se uspostavio kontrolni mehanizam tokom njegove implementacije.

“Kada vidite ko sve zagovara sprovođenje popisa, onda vam je jasno da je to loša namjera i da nije dobro da se održi. Vlada Dritana Abazovića je pokazala da nije sposobna da organizuje mnogo jednostavnije stvari od popisa”, navodi Đuričković.

Vladi u tehničkom mandatu, kaže, nije strana zloupotreba sistema u cilju ostvarenja sopstvenih interesa.

“Abazovićeve moći su ograničene ako se ostali akteri na političkoj sceni saglase da popis ne treba održati. Mislim na sve partije, izuzev koalicije ZBCG jer oni imaju iste namjere kao Abazović”, navodi.

Đuričković, između ostalog kaže da od nove vlade očekuje da stavi fokus na urušene evropske integracije i poboljšanje standarda građana.

“Pokretanje evropskih integracija, zatvaranje poglavlja i sprovođenje reformi je prioritet. Sve ostalo je loša alternativa koja može privremeno da služi populistima zarad ostvarivanja ličnih interesa”, naglašava Đuričković. 

Foto: SD

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA