Đukić: Različiti stavovi normalni, pobjeda demokratije

Odbijanje predsjednika države da potpiše tri izglasana zakona, ponovo je podgrijalo sumnje da postoji sukob na relaciji Milatović-Spajić. Iz Pokreta Evropa sad, kojem obojica pripadaju, optužili su Milatovića da sabotira parlamentarnu većinu. Analitičari, međutim, poručuju da su različita mišljenja odraz demokratije, te da šef države na ovaj način pokušava da pojača svoj uticaj u partiji i društvu.

To što je predsjednik države vratio Skupštini tri zakona na ponovno odlučivanje, a Evropa sad odgovorila oštrim optužbama, za analitičara Stefana Đukića nije iznenađenje. Takav postupak Milatovića ne tumači kao borbu sa Spajićem, već borbu za sopstvenu ličnost, prenosi RTCG.

„Mislim da on kroz ovo, kao i kroz neka prethodna suprostavljanja vladinim politikama, pokušava sebe da izbaci kao ključnog i značajnog aktera na političkoj sceni“, kazao je Đukić.

Dokaz tome je, kaže Đukić i činjenica da Milatović ni nakon pobjede na predsjedničkim izborima nije zamrznuo partijsko djelovanje. A to što se njegovi stavovi često suprostavljaju stavovima ostalih članova Evrope sad, kaže, ne znači ništa loše.

„Nakon decenija u kojima smo imali apsolutnu vlast, sada imamo različite činioce i sasvim je normalno da premijer hoće jedno, predsjednik države drugo, predsjednik Parlamenta ima neke svoje stavove, poslanici svoje i to je sve onako kako zapravo demokratija treba da funkcioniše“, kazao je Đukić.

Đukić smatra da vraćanje zakona Skupštini neće ništa promijeniti, te da će oni ponovo biti izglasani, ali bi se, kaže, mogla promijeniti dinamika odlučivanja u budućnosti.

„Ovim je Milatović povukao jedan potez kojim je kazao da ubuduće treba da bude neke komunikacije, odnosno da i on želi da se pita, tako da kažemo“, kazao je Đukić.

A da Milatović želi da se pita, te da je i on član partije, potvrdio je nedavno odgovarajući na pitanja novinara da li će članovi PES-a podržati njegov predlog da Irena Radović bude guvernerka Centralne banke. 

„Ja ne znam šta to znači PES. Valjda sam ja PES. Pretpostavljam da sam čovjek koji je doveo PES ovdje gdje je trenutno“, kazao je ranije Milatović.

Navode o sukobu s Milatovićem, Spajić uglavnom nije komentarisao. A sukobi su počeli uoči predsjedničkih izbora kada je Milatović zamjerio Spajiću što je od javnosti sakrio da ima državljanstvo Srbije. Tada je na Tviteru poručio da ni Spajić ni partija nijesu pokazali potrebnu dozu odgovornosti.

Nesuglasica je bilo i povodom nastupa na parlamentarnim izborima. Sjednica Glavnog odborana kojoj je odlučeno da Evropa sad nastupi samostalno, te da nosilac liste bude Spajić održana je bez prisustva Milatovića.

„Ja bih ovdje istakao način na koji je došlo do sjednice Glavnog odbora, koji nije urađen ni na etički ni na način zajedništva“, kazao je tada Milatović.

Različita gledišta nastavila su se i poslije izbora, kada je Milatović kritički komentarisao način na koji Spajić vodi konsultacije, kao i najave da u Vladi neće biti mjesta za raniji Demokratski front. Nedavno je kritikovao i budžet za narednu godinu koji je predložila Spajićeva Vlada. No, u nedavnom intervjuu za Televiziju Crne Gore poručio je kako nije tačno da su odnosi između njega i Spajića narušeni. Kazao je da lični odnosi nijesu toliko važni, ističući kako je insistirao da se sa ličnog pređe na institucionalno.

A da su lični odnosi između Milatovića i Spajića ranije bili na znatno višem nivou dokazuje i neobično iznenađenje koje je tadašnji ministar ekonomskog razvoja priredio ministru finansija. Na snimku koji je Milatović u septembru 2021. objavio na društvenim mrežama vidi se kako Spajiću uručuje rođendansku tortu, nakon čega ga srdačno grli. Da li ćemo ponovo imati priliku da gledamo ovakve slike, ili će sukobi između čelnika voditi ka zvaničnim podjelama u partiji, pokazaće vrijeme.

Foto: Skupština CG

NIKŠIĆ PROGNOZA