Radulović: Sudije nekada moraju da donesu i nepopularne odluke

Advokat Veselin Radulović kazao je u gostovanju na TVE da su pravni razlozi od početka zanemareni povodom odluke Ustavnog suda da odbaci dva predloga za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o slobodi vjerovispovijesti kao i predlog za utvrđivanje neustavnosti Temeljnog ugovora.

– Da su bili zanemareni i pitanja prava na slobodu vjerovispovijesti i ono što bi trebalo da bude predmet toga ugovora i zakona koji je donešen, a svi znamo na koji način i mijenjan, prevladali su nažalost politički, možda i više od političkih ekonomski interesi, u jednom dijelu ideološki ili nacionalni i čitav taj proces je prošao pod sjenkom tih interesa. Po mom sudu, na kraju i ova odluka Ustavnog suda, čini mi se da ima tu hipoteku – kazao je Radulović u emisiji “Na kraju dana.”

Radulović je istakao da se stiče utisak da u ovakvim predmetima sudije Crnogorskih sudova prvo razmišljaju da li će se zamjeriti nekom subjektu koji je moćan u društvu, u državi Crnoj Gori.

– Da li je to politička partija, da li je to crkva, da li su to mediji, oni kad donose odluku, prije donošenja, razmišljaju u tom pravcu i to je loše. Dakle, sudije nekada moraju da donesu i neke odluke koje bi možda bile nepopularne, da tako kažem, kod većine stanovništva, ali oni treba da se drže Ustava i Zakona – naveo je on.

Smatra da sapštenje odluke Ustavnog suda nije djelovalo pravno ubjedljivo.

– Vidio sam formulacije da se gotovo identične odredbe, tako kaže Ustavni sud, sadrže i ugovori sa drugim vjerskim zajednicama, što u najvećem dijelu nije istina. Konkretno vezano za odredbe ugovora koje nedozvoljavaju preduzimanje bilo kojih radnji od strane bezbjednostnih službi i države u objektima i imovini Srpske pravoslavne crkve, bez prethodnog odobrenja te crkve – istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima postoji ugovor sa sličnom, ne istom, odredbom.

– Takva odredba postoji jedino u ugovoru sa Svetom stolicom ali suštinska razlika to što je to ugovor između međunarodnoih subjekata i taj ugovor je ratifikovan u Skupštini i on ima snagu zakona. Dakle, zakonom se takvo nešto može propisivati, iako sam ja protiv takvih odredbi, čak i zakonom kada se oni propišu, ugovorom svakako ne – rekao je Radulović.

Prema njegovom mišljenju, ugovor, njegovu zakonitost, odnosno eventualno ništavost, bi trebalo da utvrđuje Redovni sud. Međutim problem vidi i u integritetu sudija.

– Mi nemamo dovoljno sudija sa integritetom koji će to posmatrati isključivo sa pravnog aspekta. Isključivo sa aspekta da li je taj akt saglasan sa Zakonom i da li je saglasan sa Ustavom. Bojim se da većini sudija prilikom razmišljanja ili donošenja odluke u ovakvim predmetima, više je u glavi razmišljanje o tome kakva će odluka imati odjek u javnosti i kako će određeni subjekti koji imaju političko-ekonomsku ili neku drugu realnu moć reagovati na to. Zbog toga smo mi daleko od nezavisnih institucija. A ja želim da krenemo ka tom putu da dobijemo institucije gdje će sudije biti s integritetom – rekao je Radulović.

Dodao je da Justicija sa razlogom ima povez preko očiju.

– Upravo to simbolizuje na koji način treba raditi. Justicija ima u jednoj ruci vagu u drugoj mač i povez preko očiju. Povez preko očiju podrazumijeva da taj sudija ne gleda da li je na jednoj strani država, da li je ova ili ona crkva, da li je neki moćni pojedinac ili je, uslovno rečeno, običan građanin – dodao je on.

Radulović se osvrnuo i na izručenje odbjeglog biznismena Duška Kneževića optuženog za brojne malverzacije, koje je, prema njegovim riječima, bilo očekivano.

– To jeste bilo očekivano, to je dobra vijest, rekao bih, prvenstveno za tužilaštvo i za sud. Mislim da je to dobra vijest i za gospodina Kneževića. Čuli smo, on se veoma često oglašavao u javnosti, slao poruke u pravcu svoje odbrane, a sada je u situaciji da, tamo gdje i to treba da se radi, pred nadležnim sudom, se brani od optužbi i specijalnog tužilaštva i naravno da predlaže dokaze koji bi išli u prilog njegovoj odbrani. Očekujem da se sudskom postupku utvrdi puna istina, pa i kada je u pitanju odgovornost, odnosno krivica gospodina Kneževića i svih drugih lica koje je tužilaštvo označilo kao sumnjive da su izvršili neka krivična dijela – rekao je on.

Bez obzira na težinu krivičnih djela za koja se Knežević tereti, Radulović je stava da bi tužilaštvo moralo da se odnosi prema njemu kao i prema svakom drugom licu koji se sumnjiči da je izvršilo neko krivično dijelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

– Radi se o teškim krivičnim dijelima, to je činjenica. Radi se o jednom licu koje je danima gledamo i slušamo preko malih ekrana, kao lice koje se predstavlja da je žrtva bivšeg režima. Lično ne vjerujem u to, jer teško je vjerovati da neko ko je imao takve konekcije sa tim bivšim režimom koji je on sada optužuje i koji je gotovo svu imovinu, višemilionsku, stekao zahvaljujući tim konekcijama i stekao je, najblaže rečeno, na jedan sumnjiv način, teško je vjerovati da se neko takav može predstavljati kao žrtva toga sistema. Opet kažem, i za njega važi predpostavka nevinosti, a na tužilaštvu je da dokaže te optužbe – zaključio je Radulović.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA