Đeljaj o razgraničenju sa Podgoricom: Tuzi moraju zaokružiti teritoriju

Najveći izazov za novog predsjednika Opštine Tuzi Lindona Đeljaja biće, kako kaže, razgraničenje i podjela imovine sa Glavnim gradom. Đeljaj je za „Dan“ kazao da sve opštine moraju znati svoju teritoriji i imati imovinu kako bi mogle da se razvijaju. On kaže da Opština Tuzi planira veliki broj projekata u narednoj godini.

– Najveći izazov će biti razgraničenje sa Podgoricom. Pokrenućemo da se konkretno radi po tom pitanju kako bi imali zaokruženu teritoriju i imovinu. Sada kada imamo potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja očekujemo pomoć i po ovom pitanju, ali i što se tiče ulaganja u opštinu. Razgraničenje je jako bitno kako bi se mogli realizovati projekti. Do sada nam je to predstavljalo veliki problem jer nijesmo nailazili na razumijevanje Glavnog grada da se razgraničenje što prije završi. Šta god da krenemo da radimo može biti problem upravo zbog toga što se nijesmo podijelili – kazao je Đeljaj.

Lindon Đeljaj kaže da je preuzeo Opštinu koja je finansijski stabilna i u koju je dosta uloženo kada je u pitanju infrastruktura. U prilog tome, kako kaže, govori činjenica da imaju pet gradilišta.

– Sama činjenica da u imamo pet gradilišta pokazuje koliko se ozbiljno rukovodilo njom i koliko smo stabilni. Naravno, nastavićemo istim putem jer nam je cilj da građanima obezbijedimo što bolje uslove za život. Radimo nekoliko ulica, rekonsturišemo stadion FK Dečić, a uskoro bi trebala da počne i rekonstrukcija Ulice Duševića. U naselju Drume radimo vodovod. Sve to su pokazatelji da Opština odlično funkcioniše, da mislimo na građane i da želimo da im obezbijedimo dobre uslove za život – rekao je Đeljaj.

On je naveo da rade na projektu za otvaranje fabrike za proizvodnju ulja.

– Planiramo još sličnih projekata, ali o tome ne bi smo još govorili dok se konkretno ne dogovorimo. Trudimo se da Opštinu uredimo tako da bude primamljiva za investitore. S obzirom na to koliko je fabrika otvoreno do sada mislim da smo uspjeli. Mi smo poljoprivredni kraj i naši proizvodi su nadaleko poznati tako da ćemo se potruditi da, koliko budemo u mogućnosti, povećamo sredstva za subvencije – kazao je Đeljaj.

Đeljaj je najavio i nekoliko projekata koje planiraju da rade u narednoj godini.

– Između ostalog to je izgradnja sportske dvorane u Sukuruću, a planirana je sportsko-rekreativna zona u Tuzima. Radićemo na tome da se nastavi obnavljanje putne infrastrukture. Jedan od bitnijih projekata je rekonstrukcija pijace u Tuzima. Tamo će se raditi novi krov, struja, sve ono što će poboljšati kvalitet rada. Takođe, plan je i izgradnja kružnog toka u Tuzima, rekonstrukcija puta Tuzi-Hoti, kao i zgrade Opštine Tuzi. Veliki novac izdvajamo za zakup prostorija, te smo napravili računicu i shvatili da je bolje rekonstruisati zgradu i da sve imamo tu. Tu je i rekonstrukcija Ržaničkog mosta gdje će biti dodate još dvije trake – kaže Đeljaj.

Što se tiče saradnje sa dijasporom Đeljaj očekujeda dijaspora intenzivnije komunicira preko Kanceralije za dijasporu.

Gradiće školu na Karabuškom polju

Lindon Đeljaj planira da pomogne i školstvo.

– Planirali smo da naredne godine počnemo izgradnju škole na Karabuškom polju. U okviru mogućnosti podržaćemo, kao i svake godine projekte koje nam direktori škola pošalju. Jako nam je bitno da se koliko najviše možemo unaprijedimo školstvo u smislu infrastrukture – kaže Đeljaj.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA