Đeka podnio Uredbu za odlaganje popisa

Ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka podnio je Vladi Predlog uredbe o izmjeni Uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, što je bio zahtjev Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda i zajednica.

Oni su uputili novu inicijativu ka Vladi kojom su zatražili da se kako su naveli, izbjegne pravna konfuzija i donese uredba kojom se stiču uslovi za odgađanje popisa stanovništva.

Đeka je potvrdio Pobjedi da je podnio Uredbu Vladi, međutim, na jučerašnjoj elektronskoj sjednici, Vlada nije raspravljala o tome.

Đeka je Pobjedi kratko kazao da je uradio što je bilo do njega.

„Podnio sam inicijativu, što je bila moja obaveza kao ministra“, rekao je kratko Đeka.

Foto: Pobjeda

Primopredaja vlasti, navjerovatnije će se desiti iduće sedmice, imajući u vidu da je sjednica skupštine na kojoj će se birati šef parlamenta zakazana za 30. oktobar. Nakon nje, trebalo bi da bude održana i sjednica na kojoj će se glasati o Vladi Milojka Spajića.

Iako je bilo planirano da se popis održi od 1. do 15. novembra, buduća vlada, najavila je da planira da ga odgodi za mjesec dana.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Vlada Dritana Abazovića neće usvojiti Uredbu koju je podnio Đeka i do kraja svog mandata neće odložiti popis.

Usvajanjem uredbe, popis bi se odložio, dok će u slučaju da nova Vlada ne bude izabrana do 1. novembra, morati da se donese odluka o prekidu popisa.

U inicijativi koja je poslata predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministru za ljudska i manjinska prava Fatmiru Đeki i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, navode da u skladu sa njihovim prethodnim Apelom, obnavljaju inicijativu da se Vlada izjasni o njihovom predlogu za odgađanje popisa.

„Imajući u vidu najavu odluke mandatara i budućeg premijera Milojka Spajića o odgađanju popisa, smatraramo da je potrebno izbjeći pravnu konfuziju u odnosu na Upravu za statistiku i očekivanja građana Crne Gore. Shodno tome, neophodno je da Vlada u tehničkom mandatu donese adekvatnu Uredbu kojom bi se stekli formalno-pravni uslovi o odgađanju popisa“, piše u inicijativi koju su uputili Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori – predsjednik Suljo Mustafić, Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori – predsjednik Faik Nika, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore – predsjednik Zvonimir Deković, Savjet Muslimana Crne Gore – predsjednik Sabrija Vulić i Romski savjet u Crnoj Gori- predsjednik Mensur Šaljaj.

Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović primili su danas, kako se navodi iz Vlade, predstavnike grupe građana koji su zahtijevali sastanak na temu predstojećeg popisa koji treba da otpočne 1. novembra.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Monstata, direktor Miroslav Pejović i pomoćnica direktora Snežana Remiković.

Prilikom sastanka Abazović je poručio da je njegova Vlada spremna da završi započeto i sprovede popis po prvobitnom planu.

Dodao je da svako odlaganje stvara troškove i procesne poteškoće koje otežavaju poziciju Monstata i drugih državnih organa koje su, kako kaže, svoje pripremne radnje već obavili.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA