Danilović: Ne očekujem da nas pozovu u Vladu prilikom rekonstrukcije

Emisiju „Kontakt“ pogledajte večeras na Televiziji Nikšić od 20.30 časova.

Komentarišući stanje u sektoru bezbjednosti i smjenu direktora UP Zorana Brđanina Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) je kazao da Pokret Evropa sad želi da kontroliše sektor bezbjednosti sa jedne strane, a sa druge aktuelni ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović želi da se pita u svom resoru.

„Bilo bi jako pogrešno da se ispostavi da je još jedan put gospodin Brđanin dobije neki sudski spor i da budu prinuđeni ponovo da ga vrate. Shvatam potrebu da Vlada ima povjerenja u direktora policije jer je to neophodno za uspješniju borbu protiv kriminala i korupcije, ali javno nadgornjavanje, sjednice u ponoć ne služe na čast parlamentarnoj većini, odnosno trenutnom sastavu Vlade“ kazao je on.

Danilović je komentarišući različita mišljenja da li je javni poziv po Zakonu o unutrašnjim poslovima rekao:

„Direktor Uptrave policije se bira na konkursu, ali ovdje se ne radi o izboru direktora u punom mandatu. U pitanju je javni poziv za vršioca dužnost , a toga zaista nema. Vršioca dužnosti postavlja Vlada na prijedlog ministra. Očigledno je opet bio pritisak na ministra Šaranovića, neke većine u Vladi, da se ponudi više imena pa da Vlada izabere, a da se do tih imena dođe javnim pozivom. Neobično i to neće dovesti do stabilnosti“.

„Dobro se dobrim ne vraća“, kaže Danilović pa i ne očekuje, ukoliko dođe do rekonstrukcije, poziv da Ujedinjena Crna Gora bude dio 44. Vlade. Smatra da je važno da se rekonstrukcija obavi što prije.

„Mislim da oni mogu bez nas i da su tako i postavili stvari. Ne samo u Vladi, nego u cijeloj parlamentarnoj većini. Bitno je da vidimo napredak. Ako stvari zavise od Ujedinjene Crne Gore koja, na žalost, ima samo jedan mandat, onda ne valja. Ne znači da unaprijed sve odbijam, samo sumnjam da se u našoj politi dobro dobrim vraća. Svaki razgovor, pa iko je sa onima sa kojima imamao otežanu komunikaciju, ako je na korist mi ćemo obaviti. Što se nas tiče, saopštiti stav. Svaku ponudu i razgovor prihvatiti, kao ozbiljan subjekt, na najozbiljniji način. Kada govorimo o iščekivanjima, ne gajim ih niti sam time opterećen“, kazao je Danilović.

Danilović smatra da postoji problem jer se najavilo ,,četiri ministartsva plus potpredsjednik Vlade za ZBCG, a u tim ministartsvima koja treba da se podijele slabo se radi“.

„Slabo se radi, zato što neki ministar očigledno ne zna zašto bi on radio posao onoga koji to treba da preuzme sjutra“, naglasio je Danilović.

Kako napominje dok su imali komunikaciju, savjetovao je premijera Milojka Spajića da ima znatno manji broj ministarstava. Danilović i sad, kako kaže „upućuje dobronamjeran savjet“.

„Ne treba prilagođavati Vladu i potencijalu političku viziju premijera po svaku cijenu željama i interesima konstituenata Vlade. Ne možete sprovesti plan ako Vlada ne izgleda onako kako bi trebalo za taj plan. Ako je za taj plan potrebna ušteda, ne možete povećavati aparat. Ako to ipak radite bez obzira što to šteti vašoj viziji, politikama koje planirate da sprovedete, onda je vama stalo da ostanete na vlasti i u Vladi. A to neće donijeti korist“, poručuje Danilović.

Bojana Kostić

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA