Danilović: Morale se dobiti garancije da se popis neće opstruirati i od 30. novembra

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović kazao je da se plaši da je uzaludno izlaziti u susret DPS-u i SD-u u vezi sa popisom, te da je očigledno da kupuju vrijeme.

„Imam razumijevanja za ovo odlaganje od trideset dana ali su se morale dobiti garancije da se državni posao popisivanja imovine i lica neće opstruisati i od 30. novembra. Nažalost, garancija nema“, saopštio je Danilović.

Ocijenio ej da je cijeli proces uslovljavanja počeo onoga trenutka kada je postalo jasno da DPS neće kontrolisati parlamentarnu većinu kroz učešće u vlasti svojih tradicionalnih partnera.

„Prisjetimo se; u prethodno planiranoj Vladi trebalo je da učestvuje jedanaest poslanika iz bivših struktura, što bi predstavljalo malo više od trećine parlamentarne većine. Da je naum prošao, da smo, makar neki od nas, to prihvatili uz bogatu nagradu za ćutanje i povinovanje, DPS bi bez velike galame ušao u popisni proces kontrolišući ga iznutra. Ipak, nije prošlo. Kada je promijenjen pristup i kada su DPS favoriti izvisili, a u Vladi izostali predstavnici BS, HGI i DUA, počela je opšta larma i uzbuna o bojkotu popisa“, naveo je Danilović.

Izrazio je nadanje da parlamentarna većina jasno vidi namjere Đukanovićeve partije koja, kako kaže, sve više postaje radikalno lijeva organizacija.

„Uz ozbiljno očijukanje sa sirovim i nedovršenim nacionalističkim pokretima sklonim brutalnom političkom progonu neistomišljenika. Raskrinkavanje bivšeg režima dovršava se ovih dana logično-posljedičnim procesom razotrkrivanja dobro i davno situiranog dijela NVO koji, umjesto ranije brižljivo „njegovanog“ građanskog, danas pokazuje drugačije lice; odvratno umazano dugovima prema jednoj kleptokratskoj vlasti“, saopštio je Danilović.

Ali, kako kaže, u svakom zlu ima nečega dobrog.

„Da im je prošao naum po kojemu su trebali biti kontrolori Vlade i svih procesa, bojim se da bismo mi bili u grču, poraženi i pregaženi prije svakog popisivanja. Ne mogu se oteti utisku da su one crne trake zavezane oko mikrofona, u noći najnovijeg glasanja, uz skarednu bizarnost, imale drugačiju namjenu samo koji dan prije. Ipak, nije kome je rečeno nego kome je suđeno“, zaključio je Danilović.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA