Damjanović: Razgovaramo sa građanima o novoj političkoj partiji

Bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je za Adria TV da postoji ozbiljno interesovanje velikog broja građana da se definiše politička platforma i da se krene u određenu političku akciju.

Kandidat SNP-a za gradonačelnika Podgorice Nebojša Vuksanović naveo je da će formiranje partije zavisiti od dinamike političkih dešavanja u Crnoj Gori, te dodao da o ovome nisu razgovarali sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

– Nakon prestanka funkcije nisam se mnogo pojavljivao u javnosti, ali sam u par navrata istakao da postoji ozbiljno interesovanje velikog broja građana da se definiše politička platforma ili opcija i da se krene u određenu političku akciju, imajući u vidu ne baš vesela dešavanja u državi. To interesovanje rezultira da se sa građanima razgovara i da se negdje procjenjuje momenat i politička potreba i dinamika eventualnog osnivanja političkog pokreta u kojem bi pored nekadašnjih funkcionera SNP-a bili i pojedinci koji nisu bili politički angažovani do sada i neki iz drugih partija. Razmišlja se o pokretu i potreba je da se uozbilji politička scena u Crnoj Gori koja je dosta neozbiljna – kazao je Damjanović u emisiji Press plus.

– Dinamika formiranja pokreta zavisiće od toka razgovora sa građanima – dodao je on.

Damjanović je naveo da bi se radovao da ova aktuelna politička većina formira stabilnu vladu, koja je trenutno samo na papiru.

– Stabilnosti u Vladi u realnom političkom životu nema puno. Imamo mi dosta događaja i mimo parlamentarnih izbora, lokalni izbori u Kotoru, Andrijevici, Šavniku, Budvi.. Onda i sa te strane treba posmatrati dinamiku eventualnog osnivanja pokreta – kazao je Damjanović.

On je naveo da se razgovara i sa poslanicima u tekućem sazivu parlamenta, ali nije želio da govorio o imenima.

Damjanović je naveo da se ovim ne svete SNP-u.

– Ja sam u toj partiji proveo ozbiljan period, istupio sam iz stranke zbog neslaganja sa menadžmentom. Na parlamentarnim listama nisam već sedam godina – rekao je on.

Istakao je i da pokret koji bi se formirao bio bi spreman na saradnju sa svima koji će dijeliti iste vrijednosti i ići u pravcu neke bolje i srećnije Crne Gore.

Kandidat za gradonačelnika SNP-a i član Upravnog odbora “Plantaža” Nebojša Vuksanović naveo je da postoji percepcija o velikom broju partija na malon prostoru kakva je Crna Gora, a ovdje se, kako je dodao, ne radi o kvantitetu, nego o kvalitetu.

– Posle 30. avgusta nastale su neke kratkotrajne i neprincipjelne koalicije čiji je osnovni smisao bio opstanak na vlasti. Kad se nešto radi neplanski onda kratko traje, imali smo tri vlade – dodao je on.

Vuksanović je naglasio da je potrebna da se formira stabilna većinska vlada.

– Vidjelo se koliko je nepovjerenje između bitnih činilaca u vlasti kada je izbor direktora Uprave polciije u pitanju – dodao je Vuksanović.

On je naveo da opomena koju su birači poslali na poslednjih parlamentarnim izborima je alarm za pojedine ljude da uozbilje političku scenu.

– Ukoliko skupimo kvalitetne ljude, to će biti momenat za akciju – dodao je Vuksanović.

On je naveo da će politički pokret imati političku platformu, a baziraće se na tri ključne stvari – suština je stabilnost, evropski put Crne Gore i ekonomski prosperitet građana. To su tri najbitnije stvari, a biće razrađene u platformi, kazao je Vuksanović.

Kako je dodao, javnost će biti obaviještena kada bude formirana partija.

– Ne bih spekulisao o rokovima, ne bih znao da li su nedjelje ili mjeseci. Zavisiće od dinamike političkih dešavanja, vidimo i dešavanja u najvećem političkom pokretu. To su sve neke stvari koje utiču na brzinu formiranja pokreta – rekao je on.

Vuksanović je naveo da o ovome nisu razgovarali sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Naveo je i da su on i bivši ministar pravde Marko Kovač imali drugačiju viziju od SNP-a, te da su stavljali do znanja rukovodstvu partije kojim tokom treba ići, ali nije bilo sluha za to.

– Nije bilo teških riječi, SNP će u meni imati prijatelja, ali moje neslaganje sa vrhom partije koje je dovelo na ivicu cenzusa, dokazuje da ovo što su do sada radili nije dobro. Nadam se da će u SNP-u u narednom periodu biti više sluha i da će se ta partija vratiti na staze stare slave – istakao je on.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA