Damjan Ćulafić: Plan razvoja grada je važan korak za nove investicije

Krajem decembra prošle godine, poštujući propisane rokove, završena je izrada nacrta Strateškog plana razvoja Opštine Berane za period od 2024 do 2031. godine. Prethodna Strategija razvoja Opštine Berane usvojena je 2019. godine, i bila je oročena na četiri godine, odnosno do 2023. godine. Potpredsjednik Opštine Berane Damjan Ćulafić je u razgovoru za Dan kazao da su se odgovorni u lokalnoj upravi ovoga puta opredijelili da, slijedeći neke prakse u usvajanju važnih krovnih razvojnih dokumenata shodno evropskim standardima, izrade lokalni strateški dokument koji će razvoj grada usmjeriti u narednih sedam godina. Naglasio je da je nacrt ovog dokumenta prošao već dvije provjere od strane članova radne grupe i da će ovih dana biti stavljen na javnu raspravu. Dodao je da je strateški plan rađen metodološki, uz najširu konsultaciju javnosti.

– Plan smo radili konsultujući Privredni savjet Opštine Berane na neposrednim sastancima, anketirajući anonimno građane, stavljajući na raspolaganje posebnu mejl adresu na koju su zainteresovani dostavljali svoje predloge, i angažujući stručne konsultante koji su, u saradnji sa rukovodiocima organizacionih jedinica lokalne uprave, kao i sa direktorima privrednih društava, organizacija i ustanova čiji je osnivač Opština Berane, ali i država Crna Gora, izradili tekst nacrta strazeškog plana – kazao je Ćulafić.

Naveo je da se, uz brojne analize i istraživanja, pristupilo izradi dokumenta razvojnog karaktera.

– Svemu je prethodilo istraživanje činjenica i na tome, kasnije, građenje strategije. Taj istraživački postupak je najbolje pokazao administrativnu, ali i infrastrukturnu zapuštenost kako lokalne tako i državne uprave. Stoga smo među najznačajnije strateške projekte uvrstili jačanje administrativnih kapaciteta, izradu novih i ažurnih geodetskih podloga za površinu od oko 200 hektara, izradu novih i modernih detaljnih planova, popis i procjenu nepokretne imovine u vlasništvu Opštine Berane, osnaživanje i izgradnju vodovodne, kanalizacione i saobraćajne mreže, veći broj projektnih ideja za unaprjeđenje i razvoj poljoprivrede, geomehanička istraživanja u cilju sanacije klizišta i druga ispitivanja i izradu potrebnih elaborata, znatne aktivnosti u oblasti kulture i turističke afirmacije Berana. Kao krunski korak u stvaranju pretpostavki za nova investiciona ulaganja, koja bi trebalo da pospješe ukupan ekonomski razvoj grada, predvidjeli smo osnivanje nove biznis zone, potpuno komunalno opremljene – istako je Ćulafić.

Kazao je da je rukovodioci lokalne uprave dali veliki doprinos izradi naznačenog dokumenta.

– Moram sa zadovoljstvom naglasiti da su u izradi krovnog dokumenta nemjerljivo doprinijeli rukovodioci lokalne samouprave, koji su u proteklih godinu i po dana u okviru svojih nadležnosti predlagali lokalnom parlamentu posebna sektorska strateška dokumenta, programe, akcione planove, strategije, planove i slično, pa je u tom smislu, djelimično, izrada generalne strategije razvoja Berana tekla ushodnim postupkom, oslanjajući se na dokumenta nižeg reda, te je sve to omogućilo međusobnu usklađenost – zaključio je Ćulafić.

Prethodni plan iznevjerio očekivanja

Ćulafić je istako da prethodni Strateški plan opštine Berane nije dao očekivane rezultate.

– Prethodni strateški dokument Opštine Berane nije bio, nažalost, akribično slijeđen. Naime, ukupan broj projektnih ideja, koje su bile predviđene, iznosio je 88, od čega je svega pet projekata potpuno realizovano pet djelimično, a četiri je u fazi realizacije Ako se od svega toga oduzme još 20 projekata koji predstavljaju kontinuiranu aktivnost lokalne samouprave i upitno je da li je većem broju uopšte i mjesto u strateškom krovnom dokumentu, onda dolazimo do cifre od 54 planirana a nerealizovana projekta, što predstavlja procenat od 61,4 odsto u odnosu na plan. Ta statistika je ukazala da ovakva praksa mora da se mijenja – naveo je Ćulafić.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA