CGO: Đurović nakon raspuštanja Skupštine potrošila 10 hiljada eura za putovanja

Podaci o troškovima hotelskog smještaja bivše predsjednice Skupštine Danijele Đurović, tokom tog njenog mandata, ukazuju na nedomaćinski odnos prema državnim resursima, kaže Nikola Mirković iz Centra za građansko obrazovanje i dodaje da bi javni funkcioneri morali da državnim novcima raspolažu ekonomično kao što bi i sa svojim kućnim budžetom.

„Činjenica da je predsjednica Skupštine izabrala hotelski smještaj, višestruko skuplji nego što bi to, recimo, bio slučaj da je koristila pravo na naknadu za odvojeni život na ime zakupa stana u mjestu zasijedanja Skupštine, ukazuje, međutim, na bahat odnos prema državnim resursima. Naime, troškovi te naknade za isti period od oko 15 mjeseci bili bi oko 5, 000 EUR, ili skoro 20,000 EUR manje nego što su ovi hotelski“, navodi on za Antenu M.

Saradnik na programima CGO kaže da ovo otvara pitanje i koliko su ukupni troškovi drugih poslanika na godišnjem nivou, ko koristi hotel a ko naknade, i koliko tu ima odgovornog pristupa.

„Treba napomenuti da ovakva praksa „relaksiranog“ odnosa prema novcu poreznih obveznika nije bila izuzetak u toku mandata bivše predsjednice Đurović, na što ukazuju i podaci kojima raspolaže Centar za građansko obrazovanje (CGO) koji se odnose na troškove njenih putovanja nakon raspuštanja Skupštine, a koju su za svega pet sedmica iznosili skoro 10, 000 EUR. To je bio i period kada je Đurović intenzivnije koristila službenu karticu za reprezentaciju sa koje je plaćeno preko 4,000 EUR u te svrhe. Na ovo sve treba dodati i činjenicu da još uvijek nismo dobili informaciju koliki su troškovi korišćenja Vladinog aviona za svrhe putovanja Đurović bili, a koji je ona u tom periodu više puta koristila“, otkriva Mirković.

Nikola Mirković zaključuje da ovakav način fukncionisanja državnika ne smije biti model raspolaganja državnim novcem, a naročito u periodima ekonomske krize i poskupljenja kada se veliki broj građana suočava sa poteškoćama da pokrije elementarne troškove.

Foto: UGC

NIKŠIĆ PROGNOZA