Budžet Opštine Andrijevica projektovan na 4.337.252 eura

Odbor povjerenika za Opštinu Andrijevica, kojeg je uz raspuštanje lokalnog parlamenta 28. marta imenovala Vlada Crne Gore održaće danas drugu redovnu sjednicu. Kako je najavljeno, na sjednici će se, između ostalog raspravljati o Odluci o budžetu Opštine Andrijevica za tekuću godinu.

U predlogu odluke koju je lokalna uprava dostavila Odboru povjerenika definisano je da budžet bude 3.666.100 eura, s tim što je za tekuće rashode namijenjeno 2.985.100 eura, a za kapitalne investicije 679.000. eura. Rukovodstvo Opštine Andrijevica je uz ovu odluku podnijelo i amandman kojim se traži da se naznačeni iznos uveća za 673.152 eura, čime bi u konačnom budžet iznosio 4.337.252 eura. U obrazloženju se navodi da se navedeni amandman podnosi zbog toga što lokalni parlament tokom prošle godine nije u predviđenom roku usvojio odluku o rebalansu budžeta i što još nije usvojena odluka o budžetu za tekuću godinu.

– S obzirom na to da budžet Opštine Andrijevica nije usvojen do 31.12. 2023. godine i da je depozit u trezoru lokalne uprave na isti dan iznosio 1.303.252 eura, bilo je neophodno izvršiti uvećanje budžeta za 673.152 eura – navodi se u obrazloženju amandmana.

Odgovorni iz Opštine Andrijevica su još prije dvadesetak dana uputili apel Odboru povjerenika da što prije pristupi usvajanju ponuđene odluke o budžetu za tekuću godinu. Naglasili su da je to od vitalnog značaja za dalje funkcionisanje lokalne uprave i da od te odluke zavisi rješavanje važnih pitanja koja se tiču života građana i servisiranja obaveza prema potrošačkim jedinicama. To su ponovili i juče, nadajući se da će se usvajanjem ove odluke na odgovarajući način pristupiti realizaciji planiranih projekata i servisiranju obaveza prema svim potrošačkim jedinicama

– Ne možemo budžet posmatrati kao bilo kakvu političku, već životnu priču. Tim prije, jer od budžeta zavisi život svih naših građana. Zato očekijem da će Odbor povjerenika konačno usvojiti ponuđenu odluku o budžetu, kako bi lokalna uprava normalno funkcionisala. Zbog nedonošenja te odluke dosad smo imali finansijska ograničenja za realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i za servisiranje obaveza prema određenim potrošačkim jedinicama. U ovakvoj situaciji svi zajedno moramo shvatiti da se politika mora ostaviti po strani, jer se radi o dokumentu kojim se trasira dalji rad lokalne uprave u ovoj godini, bez obzira ko će u Andrijevici nastaviti da vrši vlast – kazao je u izjavi za „Dan“ predsjednik opštine Željko Ćulafić.

Na dnevnom redu sjednice Odbora povjerenika za Opštinu Andrijevica naći će se i Predlog odluke o utvrđivanju broja odbornika koji se biraju u SO Andrijevica, Predlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o obrazovanju Opštinske izborne komisije, Predlog rješenja o prestanku vršenja dužnosti sekretara Skupštine opštine Andrijevica i predlog rješenja za određivanje Stamata Šoškića za vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine Andrijevica.

Izbori 2. juna

Vanredne lokalne izbori u Andrijevici poslije dugotarajne političke krize za 2. jun zakazao je predsjednik države Jakov Milatović. Prethodno je Vlada Crne Gore donijela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Andrijevica i imenovanju Odbor povjerenika u sastavu: Nina Blažić i Senad Crnovršanin, iz Ministarstva javne uprave, Bojan Paunović, predstavnik Ministarstva finansija, Ljilja Belada, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Ljubica Radović, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Milorad Mojašević i Dragan Pešić, kao građani Andrijevice. Odbor je prije desetak dana održao konstitutivnu sjednicu na kojoj je za predsjednika izabrao Ninu Blažić, a za potpredsjednika Bojana Paunovića.

Foto: DAN

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA