Bošnjak: Hitno opet usvojiti izmjene zakona i odblokirati Alimentacioni fond

Potpredsjednica Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak uputila je apel poslanicima 28. saziva Skupštine Crne Gore da se ponovo hitno usvoje izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece i odblokira Alimentacioni fond.

„Nažalost, pošto smo kao rezultat predizbornih političkih prepucavanja između Skupštine Crne Gore i sad već bivšeg Predsjednika države, Mila Đukanovića imali njegovo odbijanje da potpiše usvojene zakone, ne vodeći računa o javnom interesu, posebno o interesu najranjivijih kategorija stanovništva, pokrećem ovu inicijativu i apelujem na poslanike 28 saziva da hitno stave u proceduru izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, kako bi se odblokirao već duže vremena blokirani Alimentacioni fond i kako ne bi ispaštala djeca, jer su izmjene uslijedile nakon različitog tumačenja pojedinih normi od strane centara za socijalni rad“, navela je Bošnjak u saopštenju.

Sve izmjene su, kako je naglasila, usaglašene sa nadležnim institucijama i zakon je imao pozitivno mišljenje Vlade, usvojen punim konsenzusom.

„Tako da je samo potrebno da taj usvojeni zakon, koji nije proglašen usvojenim inaćenjem bivšeg predsjednika Đukanovića, staviti u proceduru. Ne smijemo dozvoliti da djeca zanemarena od neodgovornih roditelja, budu zanemarena i od države, zbog političkih nadgornjavanja. Očekujem odgovornost i hitnu reakciju poslanika“, istakla je Bošnjak.

Takođe, zamolila je poslanike da stave u proceduru i usvojeni, a takođe od Đukanovića nepotpisani, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gimnaziji, čiji je predlagač bila.

„A kojim se anulirala diskriminacija maturanata specijalnog odjeljenja matematičke gimnazije koji su nepreciznošću odredbi zakona bili dovedeni u podređeni položaj prilikom polaganja maturskog ispita i prijema na fakultet, što je rezultovalo da sve manje djece upisuje ovo odeljenje i postoji opasnost od gašenja, što bi bila velika šteta za nadarenu djecu iz ove oblasti. Takođe su nepreciznošću u postojećem zakonu i profesori koji predaju ovom odjeljenju diskriminisani pri računanju norma časova“, dodala je Bošnjak.

Istakla je da je neophodno i taj zakon hitno staviti u proceduru kako bi se nepravda ispravila 

„Nadam se da će poslanici novog sazova se odgovorno ponijeti prema ovoj inicijativi“, zaključila je Bošnjak.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA