Bajramspahić: Potvrda još jedne izgubljene godine

Posljednji Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru potvrđuje da je još jedna godina izgubljena bez napredovanja – smatra bivša članica radne grupe za poglavlje 23 Dina Bajramspahić.

Ona je, u izjavi za Pobjedu, podsjetila da je srednja ocjena Izvještaja 3.12 i da je niža od prethodne koja je bila 3.15. Objašnjava i da državna uprava ni u ovom izvještaju nije dobila nijednu peticu, što znači da ni u jednom pregovaračkom poglavlju nije zablistala.

ČETVORKE PALE NA TROJKE

– Od 33 poglavlja, dobili smo četiri četvorke, jednu manje nego prošle godine kada ih je bilo pet. Dvije su potvrđene od prethodne godine, odnosno zadržane na istom nivou. To su poglavlja 25 – Nauka i istraživanje i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika EU. Ova dva poglavlja se drže na stabilnom nivou, a poglavlje 31 nas spašava da pogled na Crnu Goru ne bude još negativniji i obezbjeđuje da ostanemo u procesu. Dvije četvorke su nove u odnosu na prethodnu godinu i ta dva poglavlja su jedina nagrađena i zavrijedila su pažnju Evropske unije, a to su poglavlje 7 – Pravo intelektualne svojine i 14 – Saobraćajna politika. Zanimljivo je da je poglavlje Saobraćaj nastavilo uspon. Nakon što je dvije godine bilo među najgorim poglavljima u cijelim pregovorima, prošle godine su podigli ocjenu sa 2 na 3, a ove sa 3 na 4 – navela je Bajramspahić.

Upozorava, međutim, da su tri prošlogodišnje četvorke ovaj put spuštene na trojke što je, kako objašnjava, snizilo srednju ocjenu kompletnog Izvještaja.

Riječ je o poglavljima 5 – Javne nabavke, 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosantarni nadzor i 30 – Vanjski odnosi u kojima još nijesu ispunjene preporuke koje je EK dala prošle godine.

Svih preostalih 29 poglavlja ocijenjeno je trojkama koje se, kako objašnjava Bajramspahić, razlikuju u dvije nijanse.

– Imamo 15 poglavlja u kojima je „ograničeni“ napredak i ona su najlošija u cijelim pregovorima i 14 poglavlja u kojima je „neki“ napredak. Ovo potvrđuje da je ustajalo stanje u pristupnim pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom. Unutar trojki, bile su dvije promjene u odnosu na prošlu godinu. Na primjer, poglavlje 24 – Pravda, sloboda, bezbjednost je dobilo slabiju trojku nego prošle godine, odnosno spuštena je ocjena sa „nekog napretka“ na „ograničeni“, dok su poglavlja 33 – Finansijske i budžetske odredbe i 29 – Carinska unija imala obrnutu situaciju, sa „slabije“ na „jaču“ trojku. Poglavlje 24, koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, je nekoliko godina za nijansu bilo bolje od poglavlja 23, koje vodi Ministarstvo pravde, a sada su na istom nezadovoljavajućem nivou. Ako bi se nastavilo ovim tempom, sa trojkama u 90 odsto pregovaračkih poglavlja, kraj pregovora ne bi bio na vidiku, ni uz najbolje geostrateške okolnosti – upozorila je Bajramspahić.

Crna Gora, smatra ona, ulazi u trku sa vremenom u kojoj, do izbora novog saziva EK u junu naredne godine, mora ispuniti prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24, ali i pokušati da napravi zapažene rezultate u još nekoliko njih.

– Da bi vlast Crnu Goru uvela u EU u roku koji je objavila, morali bi godišnje da zatvaramo u prosjeku deset poglavlja. To je veoma ambiciozno, ali bi bio veliki uspjeh da dobijemo završna mjerila za poglavlja o vladavini prava i zatvorimo nekoliko do juna. To bi obnovilo energiju i vratilo nas ključnim pitanjima – zaključila je Bajramspahić.

PREDSJEDNIK JE ZADOVOLJAN

Izvještaj EK prokomentarisao je juče i šef države Jakov Milatović koji, za razliku od Bajramspahić, ne smatra da je loše ocijenjen.

– Izvještaj nedovoljno suštinski stavlja fokus na neke velike stvari koje su se desile u prethodnonom periodu – istakao je Milatović.

Na njegove ocjene reagovao je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović koji mu je poručio da bi „bilo bolje da ćuti, jer kad god progovori o EU integracijama pokaže neznanje“.

– Ponovo dijeli lekcije EU i govori što bi trebali da stave u Izvještaj, a što on smatra kao prioritet – a to je nešto što se desilo prije tri godine. To nas je dovelo do toga da dobijemo treći negativan izvještaj zaredom – istakao je Radulović gostujući na TV E.

Prema njegovim riječima, i dalje padamo i ne vidi se gdje je dno.

– Pročitajte Izvještaj i vidjećete da gotovo ne postoji nijedna oblast u kojoj imamo dobre ocjene – kazao je on, uz konstataciju da su ocjene katastrofalne.

Programska direktorka Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević kazala je da Izvještaj daje realnu ocjenu stanja u svim oblastima pregovora, ali i ukazuje da deblokiranje procesa i napredak u pregovorima nije nemoguća misija.

U izvještaju je, kako ukazuju iz Instituta alternativa, posebno istaknut izostanak učinkovitog političkog dijaloga i konstruktivnog pristupa političkih partija, uz zaključak o nedostaku usmjerenja ka pitanjima pristupanja EU.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić ovogodišnji Izvještaj vidi kao upozorenje i posljednji alarm da se zaustavi opstrukcija evropskog puta Crne Gore koja, kako kaže, intenzivno traje od smjene vlasti u avgustu 2020. godine.

Sličnog je stava i međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković koji kaže da je ovogodišnji Izvještaj „dokaz da su evropske integracije u Crnoj Gori od 2020. godine u živom blatu i da sve dublje tonu“.

Bošnjačku stranku brine činjenica da Crna Gora već treću godinu uzastopno ne ostvaruje napredak u pregovorima što, kako navode iz te partije, mora biti jasan signal dodatne posvećenosti ispunjavanju mjerila i zatvaranju poglavlja. Iz BS ističu i kako su uvjereni da Crna Gora još ima istorijsku šansu da postane prva naredna članica EU.

Abazović: Izvještaj uništio svaku propagandu usmjerenu na 43. Vladu

Bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović smatra da je Izvještaj EK potvrdio da je nedostatak reformi u pravosuđu najveći problem Crne Gore, ali i „dotukao“ svaku propagandu usmjerenu na 43. Vladu.

On je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, pozvao predsjednika Skupštine Andriju Mandića da zakaže sjednicu na kojoj bi za sedmog sudiju Ustavnog suda bio izabran Faruk Resulbegović, koji je bio kandidat za tu poziciju i prije pola godine.

– Oni koji tada nijesu htjeli, neka vide jesu li usporili put Crne Gore ka EU ili ne. Ura je spremna da već sjutra glasa da Ustavni sud bude deblokiran – poručio je Abazović.

Foto: TV E

NIKŠIĆ PROGNOZA