„ASK izgubila kredibiltet“

Da je stavljanjem lisica na ruke direktorici Agencije za sprečavanje korupcije, ta institucija, koja bi trebalo da bude primjer transparentnosti, u potpunosti izgubila kredibilitet, ocijenio je predsjednik sindikata ASK-a, Dušan Drakić.

U emisiji „Akcenti“ na TVCG Drakić je kazao da je to poraz cijelog sistema i države, pa zato poziva nadležne da hitno reaguju.

„Nemamo savjet i nemamo direktora. Jedna osoba je odgovorna u Agenciji za rad i predstavlja Agenciju, a to je direktor Agencije. Jedino savjet može da razriješi direktor Agencije, a mi ne možemo čekati ni maj, ni jun, ni IBAR, ni septembar. Mora se pod hitno raditi nešto“, kazao je on. 

Direktorici ASK Jeleni Perović bilo je određeno zadržavanje od 72 sata zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja. Ona je sinoć puštena da se brani sa slobode. 

Ova dešavanja je u izjavi za Radio Crne Gore komentarisala izvršna direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović.

 (Foto: RTCG)

„Prosto je nevjerovatno da smo uoči izbora u nekoliko lokalnih samouprava u takvoj situaciji da nam ASK nema savjeta. Već par dana imamo problem i sa direktoricom koja je privedena, odnosno uhapšena“, podsjetila je ona. 

Mrdović kaže da je ne bi iznenadilo da Perović, po uzoru na predsjednika opštine Budva Mila Božovića, dobije mogućnost da dokumenta potpisuje iz pritvora.

„I da joj sudije ove države omoguće da ona upravlja ASK-om i iz pritvora. Ukoliko bi se tako nešto desilo, to bi bila još jedna jako loša pravna poruka prema ukupnoj crnogorskoj javnosti“, smatra Mrdović. 

Rješenje, poručuje, treba tražiti na drugoj strani.

„Da se službena dužnost prenese na nekog od zaposlenih u ASK-u ili tako što bi skupština ubrzila proceduru za izbor savjeta“, zaključila je Mrdović. 

Na konkurs za izbor pet članova Savjeta za sprečavanje korupcije stiglo je devet prijava, potvrdio je za Radio CG predstavnik nevladinog sektora u Skupštinskoj komisiji koja se bavi tim pitanjem. To nam kaže Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Već su, kaže, počeli sa razmatranjem pristiglih prijava.

„Vjerujem da će komisija obaviti svoj posao na kvalitetan način i što prije“, zaključio je on. 

Podsjećanja radi, na konkurs za članove novog Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) javilo se devet kandidata.

Prijavljeni kandidati su Dragana Šuković, Veselin Vujanovic, Miodrag Martinović, Ljubisa Konatar, Mehmedin Tahirović, Slavica Mirković, Mladen Tomović, Kalina Adrovic Vulić i Milica Milutinović.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA