Andrijevica: Sjednica Odbora povjerenika trajala 19 sati; Ćulafić: Građani taoci

Sjednica Odbora povjerenika u Andrijevici trajala je 19 sati. Predsjednik te Opštine Andrijevica Željko Ćulafić saopštio je da su građani taoci Odbora povjerenika, i da već mjesec dana trpe opstrukcije.

„Naime, Odbor povjerenika, uz objektivnu sumnju da se radi političkom tijelu, uspio je da od jedne jednostavne situacije i usvajanja budžeta opštine, koja je nasušna potreba nash građana, kalkulacijama, ulaskom na teren drskog kršenja propisa, a prije svega kršenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, politikanstvom, iskaže jasnu namjeru da naše građane liše kapitalnog dijela budžeta i time zaustave razvoj opštine“, kaže Ćulafić.

Kako kaže, ovome u prilog ide činjenica da Odbor povjerenika na predlog budžeta koji je dobio sve potrebne saglasnosti Ministarstva finansija djelovao najprije amandmanski sa ukupno 8 amandmana umanjujući budžet za 1.181. 000 eura ili čitavih 30 odsto, ostavljajući taj iznos na prihodnoj strani, a da isti nije raspoređen na rashodnoj.

„Time su prekršili onovni budžetski princip uravnoteženosti budžeta koji je definisan odredbom člana 27 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, i time pokazali nepoštovanje prema stavu Ministarstva finansija kao i prema našim građanima“, kaže Ćulafić.

Pozvao je Ministarstvo Javne uprave kao i Vladu Crne Gore koja je imenovala Odbor povjerenika, da se jasno izjasne da li je ovo smisao uvođenja prinude uprave.

„Ida li je na ovaj način ostvarena svrha deblokade lokalnih institucija, a strčunu javnost pozivamo da se izjasni o zakonitosti
podnesenih amandmana u cjelini“, kazao je Ćulafić.

Kako kaže, s obzirom da sastav Odbora povjerenika čine strunjači za propise o budžetu i lokalnoj samoupravi, gdje su njih pet iz redova ministarstava, a dva povjerenika iz reda građana opštine Andrijevica „koji nemaju boravište u našoj opštini, pitamo se da li je riječ o sluačjnoj grešci ili je stvar političke namjere“.

Foto: RTCG/Tufik Softić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA