Abazović: Zahvaljujući 43. Vladi danas smo lideri u regionu po pitanju sajber bezbjednosti

Predsjednik Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović govorio je na otvaranju trodnevne Cyber Zero Konferencije u Prištini koja je okupila brojne predstavnike diplomatskog kora, sigurnosnih službi, NVO sektora, kao i evropske stručnjake iz oblasti sajber bezbjednosti.

Abazović je na otvaranju govorio o sajber napadima na crnogorsku informacionu strukturu tokom 2022. godine, ističući da je taj slučaj Crnoj Gori, ali i regionu, ukazao da danas, u savremenom svijetu, postoje i takve bezbjednosne opasnosti koje mogu ozbiljno uzdrmati državni aparat.

U tom kontekstu, on je istakao nesebičnu podršku koju su partnerske države, a prije svega SAD, Velika Britanija i Francuska, pružile Crnoj Gori u tom trenutku na stabilizaciji informacionog sistema i deblokadi dokumentacije koja se naška na hakerskom udaru.

Abazović je kazao da je ponosan što je Crna Gora tokom mandata prethodne Vlade, uz pomoć Vlada Republike Francuske i Republike Slovenije, otvorila Regionalni centar za sajber bezbjednost i omogućila svim zainteresovanim ljudima iz regiona da svoja znanja stiču i dijele u Podgorici.

“To je prva institucija regionalnog karaktera čije je sjedište u našem glavnom gradu. Drago mi je što smo sad regionalni lideri u ovome”, naglasio je Abazović uputivši istovremeno poziv sim mladim ljudima iz regiona da se uključe u ovaj projekat kako bi zajedno radili na poboljšanju uslova sajber bezbjednosti.

“Dajemo dobre primjere i razvijamo prijateljstva”, zaključio je Abazović.

Foto: URA

NIKŠIĆ PROGNOZA