(VIDEO) Đukanović: Crna Gora da nastavi put kojim je krenula poslije 21. maja 2006. godine

Bivši predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović  izrazio je očekivanja da će nakon današnjih vanrednih parlamentarnih izbora Vlada brzo biti formirana.

„Za mene je vododjelnica da li u Crnoj Gori postoji dovoljno političkih snaga sa parlamentarnim legitimitetom da mogu da nastave da grade zemlju kao antifašističku, građansku i evropsku. Ja mislim da postoji. Dakle, živimo jedno konfuzno vrijeme već tri godine, to je gotovo neizbježno u životu svakog čovjeka, neizbježno u životu svake države. Prema tome ovo je jedna normalna faza i ništa više od toga. Mislim da se slika nekako već djelimično razbistrila i mislim da ćemo nakon ovih izbora biti u prilici da formirano Vladu koja će nastaviti da zemlju vodi ka Evropi“, kazao je ranije danas Đukanović.

„Očekujem da Crna Gora potvrdi svoje opredjeljenje da se dalje razvija kao antifašistička građanska i evropska država. Daklem da nastavi onaj put kojim je krenula poslije 21.maja 2006. godine , put kojim se veoma dinamično i stabilno kretala , rekao bih do prije otprilike tri godine kada je zastala, kada pokazuje izvjesno kolebanje koje izaziva podozrenje Međunarodne zajednice. dakle, sve to je logično i prirodno u životu jedne države , mlade države bez obzira na njeno istorijsko trajanje. Vjerujem da su u međuvremenu građani Crne Gore imali priliku da odmjere kvalitet političke ponude, vjerujem da će pametno odlučiti, da će nastaviti da našu državu razvijaju kao uređenu državu evropske građanske demokratije“, istakao je Đukanović.

Na pitanje novinara šta misli i „aferi Spajić“, Đukanović je rekao danadležni državni organi treba da što prije reaguju i „da ustanove je li to „afera Spajić“ ili afera sa nekim drugim drugim prezimenom“.

„Mislim da je to idealan zadatak za nadležnog tužioca oji treba da ustanovi ko zamajava ovu javnost i da preduzme ono što su zakonom predviđene mjere prema takvima. Mislim da se, nažalost mnogo aferaškog , mnogo neodgovornog, mnogo diletantskog, mnogo avanturističnog naselilo na crnogorskoj političkoj sceni i mislim da to treba polako početi da se čisti. Ja mislim da Crna Gora treba da se vrati u stanje u kojem je bila, da bude jedna država rastuće vladavine prava, država rastuće ekonomije, država koja treba da prirodno za koju godinu postane članica EU“, kazao je Đukanović.

Foto/video: Mediabiro

NIKŠIĆ PROGNOZA