Stanišić: Adaptacija plaža za osobe sa invaliditetom mora biti jedan od prioriteta

Vuk Stanišić, sekretar Asocijacije mladih podgoričkog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), kazao je da adaptacija plaža za osobe sa invaliditetom mora biti jedan od prioriteta.

„Crnogorsko primorje je jedno od najljepših u ovom dijelu Evrope, ali većina plaža nije pristupačna osobama sa invaliditetom. To je problem o kojem nadležni ćute, dok je svaki pokušaj rješavanja ovog pitanja bio neuspješan. Volja da se nađe rješenje, čini se, ne postoji. Većina OSI ne može osjetiti beneficije koje donosi more, a na ovaj problem pored mnogo ‘bitnijih’ stvari o kojima već danima čitamo, niko ne želi da okrene glavu. Staza i pristupnih rampi na crnogorskom primorju gotovo i da nema. Tamo gdje ih ima, ispostavi se da ne služe namjeni i da ih nije moguće iskoristiti na adekvatan način. O mobilnim liftovima ne treba ni pričati, jer postoji samo jedan i biće u upotrebi tek od ove ljetnje sezone u Herceg Novom“, saopštio je Stanišić.

Činjenica je, dodaje, da Morsko dobro većinu plaža daje u zakup privatnicima, koji nemaju zakonsku obavezu da prilaz moru adaptiraju za osobe sa invaliditetom. Većina njih, kako je kazao, koristi prostor koji im je ostavljen i ne adaptira svoje plaže za OSI, „a i teret održavanja nije nešto što im ide u korist, jer su ti troškovi veliki.“

„Rješenje bi se moglo naći u imperativnoj odredbi o uređenju plaža za prilaz osoba sa invaliditetom, koja bi se našla u Ugovoru o zakupu, čime bi plaže, na kojima je to zbog prirode terena moguće, bile osposobljene za prilaz OSI, dok bi država kroz subvencije pomogla zakupcima da ispoštuju ovu odredbu i adekvatno održavaju prilaze. To bi bio jedan veliki korak ka potpunoj inkluziji OSI u društvo, čime bismo pokazali da mislimo na potrebe najosjetljivije kategorije stanovništva i da radimo u njihovu korist“, zaključio je Stanišić.

foto:SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA