Stano: Očekujemo od nove vlade da zadrži kurs potpunog usklađivanja sa EU

Evropska unija (EU) očekuje od nove vlade Crne Gore da zadrži postojeći kurs potpunog usklađivanja sa vanjskom politikom, kazao je portparol EK Peter Stano.

„Crna Gora je jedna od zemalja kandidata sa dugim rekordom od 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politikom EU i to EU redovno ističe i cijeni. Jer to usklađivanje ima cijenu za zemlju, jer je čini metom za strano zlonamjerno miješanje“, poručio je Stano.

On je na pitanje TVCG kazao i da su evropske institucije pratile jučerašnji izborni proces i naglasio da će zvaničnu reakciju saopštiti nakon preliminarnog izvještaja ODHIR/OEBS-a.

„Za nas je važno da su izbori održani i da Crna Gora, kako bi zadržala svoju vodeću poziciju kandidata za pristupanje, što podrazumijeva i stopostotno usklađivanje, treba da zadrži kurs, treba da napreduje u važnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava i ostvarivanja drugih uslova koji proizilaze iz procesa članstva“, naglasio je Stano.

EU je uvjerena, istakao je Stano, da će Crna Gora, čak i sa novom vladom, nastaviti da ostvaruje dobre rezultate i da će nastaviti da napreduje u pristupnom procesu.

izvor,foto:RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA