Instagram testira novu funkciju

Instagram je nedavno započeo testiranje nove funkcije nazvane „Flipside“, koja korisnicima omogućava da kreiraju privatni dio svog profila za dijeljenje sadržaja isključivo sa bliskim prijateljima.

Ova funkcija predstavlja zvaničan odgovor na fenomen „finstas“ profila – sekundarnih, privatnih naloga koje korisnici Instagrama kreiraju pored svojih glavnih javnih profila. Razlika je u tome što „Flipside“ omogućava privatnost bez potrebe za kreiranjem potpuno novog naloga​​​​.

Adam Moseri, šef Instagrama, izjavio je da iako je ova funkcija trenutno u fazi testiranja, još uvijek nije sigurno da li će biti zvanično lansirana. Cilj „Flipside“ funkcije je da korisnicima pruži jasniji prostor koji se osjeća privatnijim, ali postoji dilema da li je potrebna još jedna funkcija za dosezanje manje publike, pored postojećih opcija kao što su sekundarni nalozi i lista „Bliski prijatelji“.

Funkcija „Flipside“ omogućava korisnicima da kreiraju sekundarni profil koji mogu vidjeti samo odabrani prijatelji. Kreiranje „Flipside“ profila ne zahtjeva otvaranje novog Instagram naloga, ali korisnici će ipak morati da upravljaju dva odvojena profila, jer sadržaj podijeljen na „Flipside“ profilu neće biti vidljiv na glavnom nalogu​​.

Reakcije na ovu novu funkciju su pomiješane. Dok neki izražavaju entuzijazam, drugi se pitaju zašto im je potreban još jedan profil na društvenim mrežama koji treba održavati.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA