Agencija AP zabranila da se proizvodi vještačke inteligencije plasiraju kao vijesti

Asošiejted pres je u srijedu objavio smjernice o vještačkoj inteligenciji, rekavši da se ta alatka ne može koristiti za kreiranje sadržaja i slika za objavljivanje u servisima vijesti, istovremeno podstičući osoblje da se upoznaju s tom tehnologijom.

AP je jedna od novinskih organizacija koje su počele da postavljaju pravila o tome kako da u svoj rad integrišu tehnološke alate koji se brzo razvijaju kao što je ChatGPT. Pravila upotrebe AI u kreiranju vijesti biće objavljena u AP-ovom priručniku „Stilebook“.

„Naš cilj je da pružimo ljudima dobar način da shvate kako možemo da pomalo eksperimentišemo, ali i da budemo sigurni“, rekla je Amanda Baret, potpredsjednica AP za standarde vijesti i inkluziju.

Novinarski istraživački centar „Pointer Institute“, ovog proljeća je, rekavši da je to bio „trenutak transformacije“, pozvao novinske organizacije da naprave standarde za korišćenje vještačke inteligencije i da o tome obavijeste svoje čitaoce i gledaoce.

Generativna AI ima mogućnost da kreira tekst, slike, audio i video na komandu, ali još nije u potpunosti sposobna da razlikuje činjenice od fikcije.

Kao rezultat toga, AP kaže da materijal koji je proizvela vještačka inteligencija treba pažljivo provjeriti, baš kao i materijal iz bilo kojeg drugog izvora vijesti.

Slično, AP je rekao da foto, video ili audio segment koji generiše AI ne treba koristiti, osim ako je taj izmijenjeni materijal sam po sebi predmet priče.

To je u skladu s tehničkim časopisom „Wired“ koji je rekao da ne objavljuje priče koje generiše AI, „osim kada je poenta priče činjenica da je to generisala AI“.

„Sve priče morate u potpunosti vi da napišete“, napisao je Nikolas Karlson, glavni urednik Insajdera u bilješci zaposlenima koja je podijeljena čitaocima. „Vi ste odgovorni za tačnost, pravičnost, originalnost i kvalitet svake riječi u svojim pričama“.

Slučajevi „halucinacija“ ili izmišljenih činjenica koje je generisala vještačka inteligencija, već su široko objavlljivani, a čine važnim da korisnici znaju da postoje standardi kako bi se „uvjerili da je sadržaj koji čitaju, gledaju i slušaju verifikovan, vjerodostojan i pošten koliko je to moguće“, piše „Pointer“.

Novinske organizacije su navele načine na koje generativna AI može biti korisna, ali ne za ono što se objavljuje kao vijest ili foto i video izvještaj.

Karlson je rekao da bi od AI moglo biti traženo da predloži moguće izmjene da bi priča bila sažeta i čitljivija, ili da smisli moguća pitanja za intervju.

AP je deceniju eksperimentisao sa jednostavnijim oblicima vještačke inteligencije, koristeći je za kreiranje kratkih vijesti o sportskim rezultatima i tehiičkih izvmeštaja o zaradi firmi.

Kreator ChatGPT-a OpenAI i Asošiejted pres prošlog mjeseca najavili su ugovor s tom kompanijom za vještačku inteligenciju da dobije dozvolu da AP-ovu arhivu vesti koristi u svrhe obuke AI.

Novinske organizacije su zabrinute zbog toga što kompanije koje se bave vještačkom inteligencijom, koriste njihov materijal bez dozvole ili plaćanja.

Savez medija vesti (The News Media Alliance), koji predstavlja stotine izdavača, objavio je izjavu o principima za zaštitu prava intelektualne svojine svojih članova.

Neki novinari su izrazili zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla da zamijeni poslove koje obavljaju ljudi i to je predmet velikog interesovanja, na primjer, u pregovorima o ugovoru AP-a i njegovog sindikata, „News Media Guild“.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA