Vlaović: Mojkovačka filmska jesen primjer pažljivog čuvanja tradicije

Mojkovačka filmska jesen primjer je pažljivog građenja i očuvanja tradicije, kao i slavljenja umjetnosti, a Ministarstvo kulture i medija nastaviće da podržava sve inicijative koje čine da kultura bude važan segment društvenog djelovanja i čuvar autentičnosti i identitetskih osobenosti našeg društva, istakla je ministarka Maša Vlaović, koja je sinoć otvorila 48. izdanje Mojkovačke filmske jeseni.

Vlaović je naglasila da se značajne kulturno-umjetničke manifestacije součavaju sa izazovima održivosti i kontinuiteta, a da se Mojkovačka filmska jesen izdvaja, kao najstarija kinematografska manifestacija u Crnoj Gori i regionu, koja uskoro ulazi u šestu deceniju postojanja.

„Mojkovac, sa ovakvim filmskim stažom, svijetla je tačka post jugoslovenskog kulturnog prostora što je od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore. Zbog toga, možemo sa zadovoljstvom i ponosom istaći da Mojkovačka filmska jesen predstavlja primjer pažljivog građenja i očuvanja tradicije kao i slavljenja kulta umjetnosti u ovoj sredini koja za svoj festival živi u prvim jesenjim danima“, poručila je Vlaović.

Primijetila je da je crnogorska kinmatografija danas nezamisliva bez epohalne zaostavštine Živka Nikolića, jednog od najznačajnijih i najorginalnijih filmskih stvaralaca nekadašnjeg velikog jugoslovenskog prostora.

„I eto kurioziteta i znamenitosti u ovogodišnjem programu „Mojkovačkih filmskih svesaka“ u okvru kojeg je uvršten igrano-dokumentarni film „Nedosanjani san“, koji je na osnovu materijala Živka Nikolića dovršio režiser Senad Šahmanović. Osim nosećeg takmičarskog programa, festival nam u narednim danima nudi niz kratkih filmova, među njima i jednu premijeru, kao i prikaz književnog stvaralaštva kroz promociju romana“, kazala je Vlaović.

Istakla je da će Ministarstvo kulture i medija nastaviti da bude partner, kako Mojkovačkoj filmskoj jeseni, tako i svim drugim inicijativama koje čine da kultura bude važan segment društvenog djelovanja i čuvar autentičnosti i identitetskih osobenosti našeg društva.

„Pored podrške festivalima koji promovišu filmsku industruju, podsjećam da je nedavno usvojen Nacionalni program razvoja kulture, koji se jasno fokusira na podsticanje filmske industrije, uključujući povećanje sredstava za kinematografske projekte, unapređenje bioskopske mreže, prevođenje domaćih filmova na strane jezike i prilagođavanje za slabovide gledaoce, što predstavlja ključne korake za dalji napredak u ovoj oblasti“, naglasila je Vlaović.

Na ovaj način, jasno definisanim strateškim ciljevima, kako je dodala, postavljaju se dobre osnove za dalji razvoj ove djelatnosti, koja će u narednim godinama, kako stvaraocima i radnicima, tako i publici, pružiti podsticajne uslove za rast, razvoj i razmjenu.

Na otvaranju su govorili i Vesko Delić, predsjednik Opštine Mojkovac i Zorica Manojlović, direktorica JU Centar za kulturu Mojkovac.

foto:Ministarstvo kulture i medija

NIKŠIĆ PROGNOZA