(VIDEO) U Gradskoj kući u Nikšiću upriličen omaž pjesniku Vukmanu Otaševiću

U okviru repertoara za decembar programa Nikšićka kulturna scena, Književna zajednica (KZ) „Vladimir Mijušković“ u Gradskoj kući upriličila je omaž pjesniku Vukmanu Otaševiću.

Vukman Otašević, autentična ličnost crnogorske književne scene, svoj životni i stvaralački vijek posvetio je pjesništvu, kome se bez ostatka davao. U gradu pod Trebjesom proveo je najplodonosniji dio svog života, stvorio je neprolaznu, iskrenu i ispovjednu poeziju, prevedenu na desetak jezika. O gospodstvenom i odmjerenom pjesniku i njegovom poetskom rukopisu – zbirci “U tamnom krugu” govorila je Svetlana Kalezić, apostrofirajući da poslednje, dopunjeno izdanje te zbirke daje intenzivniju sliku zanimljivog odnosa vanliterarne i literarne stvarnosti.

Otašević je prva pjesnička ostvarenja napisao davne 1951. godine. Od tada, kontinuirano je razvijao prepoznatljive, lične, čiste, lirske pjesničke kompozicije. Mihailo Perošević kazivao je njegovu poeziju i pročitao skicu za portret Vukmana Otaševića iz knjige „Ogledi i fragmenti o crnogorskim piscima XX vijeka“, autora Slobodana Kalezića.

Vukman Otašević, afirmisani i cijenjeni pjesnik, učesnik značajnih književnih okupljanja i jedan od utemeljivača Nikšičkih književnih susreta nesebično je pomagao mladim, neafirmisanim stvaraocima. Stoga je važno da se čuje da njegova poezija živi među mladima, da se njegove knjige traže i da nove generacije pisaca u njegovom stvaralašvu pronalaze uzor, istakao je Goran Radojičić, predsjednik KK Poenta poetika.

Na česte razgovore o suštinskim stvarima poezije sa čarobnjakom pjesničke riječi, koji je bio poseban, drugačiji od ostalih, tiši i čudesniji, podsjetio je književnik Spasoje Bajović, predsjednik KZ Vladimir Mijušković, koja se prigodnim omažom odužila zaslužnom članu Vukmanu Otaševiću, autentičnom stvaraocu, koji je iznjedrio poeziju visoke umjetničke vrijednosti.

Moderatorka je bila istoričarka umjetnosti Kristina Radović.

Vukman Otašević, istaknuti član Udruženja književnika Crne Gore, autor je petnaest knjiga poezije. Dobitnik je brojnih prestižnih priznanja na prostoru bivše Jugoslavije, kao i nagrade Velike internacionalne Akademije poezije svijeta Istok – Zapad, organizatora Festivala svjetske poezije u Bukureštu i oslobođenja Nikšića „18. septembar“.

Preminuo je u Nikšiću 2010. godine.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA