(VIDEO) U Gradskoj kući predstavljena nova knjiga Čeda Baćovića

U okviru repertoara za oktobar programa  “Nikšička kulturna scena”  u  Gradskoj kući promovisana je  knjiga „Bošnjakinja u pričama i pjesmama“ autora Čeda Baćovića.

Organizator promocije bila je Javna ustanova (JU) Narodna biblioteka “Njegoš”.

Čedo Baćović, nakon knjiga  “O marhametu i gaziluku”  i “Kralj Nikola i muhamedanci “  objavio  je   treću – “Bošnjakina u pričama i pjesmama” posvećenu kulturno – istorijskoj tradiciji  Bošnjaka.

Knjigu čine  tri dijela : anegdote i parabole,  i  izbori  iz  knjiga : “San i pola života” Huseina Bašića   i “Ksenija Cicvarić – život  i pjesme”  Milorada Miranovića.

U  zbirci, mozaiku žanrova ,  „Bošnjakinja u pričama i pjesmama“,  patrijahalna  žena,  fatalno lijepa, dostojanstvena i  razborita,   predstavljena je  u  različitim okolnostima, iskušenjima i situacijama.

Baćović je novu zbirku  prozno – poetskih tekstova  „Bošnjakinja u pričama i pjesmama“ posvetio prijatelju, muzikologu i novinaru Miloradu Miranoviću, autoru knjige “Ksenija Cicvarić – život  i pjesme”, koja, uz odabrane   fragmete  iz  knjige Huseina Bašića “San i pola života”, čine drugi dio zbirke,  koji  referiše o prošlim vremenima   i  snažnoj povezanosti  ljubavi  i ljudskosti.

Knjiga “Bošnjakinja u pričama i pjesmama”  je  baza orijentalizama,  u kojoj je autor sačuvao od zaborava brojne   sentence, maksime, arhaične riječi i frazeologizme.

Čedo Baćović  uskoro će objaviti   roman “Carev bimbaša”, četvrtu knjigu o   bošnjačkoj kulturno – istorijskoj tradiciji .

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA