(VIDEO) Predstavljena knjiga “Platonova antropološka ideja” Sonje Tomović Šundić

Narodna biblioteka “Njegoš” javnosti je predstavila petu knjigu objavljenu u okviru edicije “Signum” – “Platonova antropološka ideja”, autorke Sonje Tomović Šundić.

Nakon knjige „Aristotelovo (s)hvatanje filosofije“, prof. dr Sonja Tomović Šundić je u fokus naučnog istraživanja stavila Aristotelovog učitelja, Platona, čija je filozofska misao, po visini, širini i dubini sintetička, ali istovremeno i sistematična – u njoj je utkano sve prethodno što se u drami filozofskog mišljenja odvijalo, od prvih filozofa i filozofskih škola, pa sve do Sokrata, od kosmološke do antropološke misaone zaokupljenosti, kazao je prof. dr Čedomir Čupić. Upravo ta, dosada nedovoljno istaknuta, antropološka dimenzija, važna za Platonov osobeni način mišljenja, za Tomović Šundić je izvor inspiracije za stvaranje jednog ovako značajnog djela, istakao je Čupić.

„Upravo je Platon, sa svojim učenikom Aristotelom, misaono okupio, raširio i sintetički razdvojio bitna svojstva kako kosmičke beskonačnosti, univerzuma do čovekovih mogućnosti, konačnosti. U knjizi, profesorka Tomović Šundić, preko Platonove antropološke ideje, preko određenja čoveka, celu njegovu filozofiju, faktički, na jedan drugi način, iz drugog ugla, sa novim značenjem i sa mnogo topline, ne oštrine, nego topline, misaone je prikazala. Tu je obrađen čovek kao mitotvoračko biće, kao misaono (logosno) biće, moralno biće, političko, stvaralačko (nadahnuto, okrenuto ljubavi) biće, smrtno i eshatološko biće. Sve su to poglavlja ove knjige. Sjajno i božanstveno promišljeno… izvučene su najbolje Platonove misli, ono najsadržajnije… i ovu knjigu kad budete čitali bićete u jednom povišenom duhovnom stanju“ –zaključuje prof. dr Čupić.

U novoj knjizi, Tomović Šundić, na pitak i nenametljiv, ali istovremeno upečatljiv filozofski utemeljen način, pripovjeda priču, podsjećajući nas, pri tom, da u pitanju nije samo knjiga o Platonu, već istovremeno knjiga o nama, našoj spremnosti i odlučnosti da ne zaboravimo element koji nas čini mislećim bićima, ponajviše ljudima, istakao je novinar i publicista Vanja Kovačević.

„Knjiga Tomović Šundić nije puko teoretisanje idejama, pojavama i filosofemama za koje je još samo rijetke briga, već direktan pokušaj da se skrene pažnja na stvari koje nas čine boljima, i, u krajnjem, i još jednom, koje nas čine onim što jesmo – ljudima, koji kroz učenje jednog velikog mislioca imaju šansu da bolje razumiju svijet oko sebe i one koje stoje naspram njih. Dok sam čitao Sonjinu knjigu, sjetio sam se stihova jednog prerano preminulog pjesnika koji je u jednoj svojoj poemi napisao „Nikad se nemoj mučiti pitanjem kako preživeti, nego kako ne umreti posle svih umiranja“, da bi nešto kasnije dodao „ Nije najvažnije pronaći svoje mesto u svetu; mnogo je važnije pronaći svetove u sebi“ . Na fonu ovih stihova je nastala i knjiga Sonje Tomović Šundić“ – kaže Kovačević.

Knjiga je, ustvari, pokušaj autorke da Platona i njegovu filozofsku misao stavi u kontekst savremenog čovjeka, a koliko je u tome uspjela, sud će dati čitaoci.

„Dugo sam radila na knjizi pokušavajući da pronađem tu suštinsku nit, koja je, kao što sam rekla, antropološka, gdje sam pokušavala da kod Platona i kod tog njegovog idealističkog koncepta svijeta, preko njegovog shvatanja da, zapravo, svijet koji doživljavamo čulima nije stvaran, već postoji jedan stvarniji, suštinskiji, smisleniji svijet koji mi možemo opaziti našim umom. Dakle, naše opažanje je dvostruko – ovo koje je čulno i kojim opažamo ovaj vidljivi svijet, ali mi imamo još jedno, više opažanje, razumjevanje, shvatanje, dodirivanje toga svijeta. To je jedan vječni svijet, koji je neuništiv, koji je trajan i koji garantuje i našu vječnost. Ja sam pokušala da Platona stavim u kontekst savremenog čovjeka, da dam odgovor na pitanje šta zapravo Platon može da pruži savremenom čitaocu? I došla sam do zaključka da, zapravo, nema velike teme – politike, antropologije, epistemologije, estetike, etike – koju nijesu pokrenuli grčki filozofi, gdje nijesu dali svoje uvide, gdje nijesu promišljali o smislu čovjekovog postojanja! To su ona pitanja bez kojih čovjek ne može, ma kako živio i ma gdje živio! Ma koliko mi bili na nekom tehnološki razvijenom stadijumu, pitanja smisla čovjekog života ostaju trajna pitanja, vječna pitanja. Platon je dao jedan moćan odgovor. Ja sam nastojala da taj odgovor pitko, jednostavno prezentujem, da uđem u suštinu Platonove misli i da ukažam da čovjek ima puno pravo da vjeruje u svoju dublju duhovnu suštinu, U civilizaciji u kojoj živimo, koja je sve svela na materijalnost, na vidljivost, na vizuelnost, mi, zapravo, imamo mnogo dublju suštinu, mnogo značajnije mjesto u poretku prirode nego što sami sebe hoćemo da vidimo u vremenu u kome govorimo o kraju istorije, o kraju čovjeka“ – istakala je Tomović Šundić.

Promociju knjige “Platonova antropološka ideja” JU Narodna biblioteka Njegoš organizovala je u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA