(VIDEO) Predstavljanje Matice srpske održano u sali Društva „Sveti Đorđe“

Matica srpska – naučno, književno i kulturno društvo, koje populariše i razvija umjetnost, nauku i književnost predstavljena u prostorijama Društva crnogorsko – ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“.

Matica srpska je najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda osnovana u Pešti 1826. godine. Njeni članovi bili su mnoge značajne ličnosti, a među prvima bio je i Petar II Petrović Njegoš.

O istorijatu i značajnijim aktivnostima Matice i počecima rada „Ljetopisa Matice Srpske“ jednog od najstarijih časopisa na svijetu, koji izlazi kontinuirano, a koji se, uz ostalo, bavio i izvještavao o brojnim temama vezanim za Crnu Goru, govorio je prof. dr Dragan Stanić, predsjednik Matice Srpske.

Selimir Radulović, upravnik biblioteke Matice Srpske, osvrnuo se na istorijat najstarije srpske biblioteke od nacionalnog značaja i prvoj, javnoj i naučnoj biblioteci u Srba.

Prof. dr Jelica Stojanović, predsjednica Matice Srpske – Društva članova u Crnoj Gori, apostrofirala je značaj ijekavice, jednog od dva plućna krila, kojima je srce srpski jezik. Ona se osvrnula i na nova izdanja Matice Srpske ijekavski „Pravopis“, „Normativnu gramatiku“ i „Riječnik“ u koje je uložen ogromni rad i utkano uspješno i precizno znanje o poznavanju nijansi razlika između ijekavskog i ekavskog izgovora.

U okviru programa predstavljanja Matice Srpske, 16. decembra u 19 sati u sali JU Zahumlje, biće promovisana izabrana djela Selimira Radulovića, upravnika biblioteke Matice srpske.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA