(VIDEO) Pijanista Neven Šobajić nastupio u Nikšiću

U koncertnoj sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ održan je koncert pijaniste Nevena Šobajića.

Publiku je pozdravila Kristina Radović, urednica programa u JU Zahumlje, navodeći da je septembar mjesec posebno važan za grad Nikšić, kada gradska uprava, povodom Dana Opštine, organizuje tradicionalnu manifestaciju Septembarski dani. Ovakvi dani pružaju mogućnost za sjećanje na naše kulturno nasleđe, događaje i pojedince, koji su ostavili trag u našoj kulturi i umjetnosti, među kojima je i glasovita porodica Šobajić.

Neven Šobajić vanredni je profesor na Slobomir Pe Univerzitetu u Bijeljini, gdje predaje klavir, istoriju i teoriju pijanizma, kao i poznavanje literature i čitanje s lista; a od 2021. godine obavlja i funkciju dekana Akademije umjetnosti ovog Univerziteta. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavao se na postdiplomskim studijama na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu i na specijalističkim studijama u Beogradu; zvanje doktora umjetnosti stekao je 2013. godine pod mentorstvom profesorice Jokut Mihailović. Učesnik je značajnih majstorskih kurseva, kao solista nastupao širom Srbije, Festivalu Budva ̶ Grad teatar, Barskom ljetopisu, u Herceg Novom, Podgorici, Bosni i Hercegovini, Londonu, Parizu, učestvovao u obilježavanjima jubileja Šopena i Lista.

Pred nikšićkom publikom izvodio je djela Šopena i Rahmanjinova, a nakon naznačenog repertoara, vraćen je na bis i pozdravljen toplim aplauzom. Odnos pijaniste Nevena Šobajića sa ljubiteljima umjetničke muzike u Nikšiću opstaje i produbljuje se. Njegov koncert je organizovala JU „Zahumlje“, u saradnji sa Muzičkom školom „Dara Čokorilo“, a u okviru manifestacije Septembarski dani 2023. godine.

Senka Čolović Šumić

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA