(VIDEO)„Ogledalo i zagonetka“ manastira Žitomislić u Nikšiću

U foajeu Nikšićkog pozorišta sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Ogledalo i zagonetka“, koju čine reprodukcije ikona iz fundusa Muzeja manastira Žitomislić. Događaj je organizovan u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Izložbu „Ogledalo i zagonetka“ organizovali su Fondacija Žitomislić i Opština Nikšić, u ime čijeg Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje se obratio mr Miloš Nenezić, savjetnik. Naveo je da je ovo još jedan plod saradnje, koja je potvrđena  memorandumom, potpisanim 2023. godine, između Opštine Nikšić i Fondacije Žitomislić, koja djeluje pri istoimenom manastiru.

„Ovom izložbom željeli smo da taj fundus i to kulturno bogatstvo koje Muzej ima pokažemo nikšićkoj publici. Izlaganje tih radova zahtijeva posebne uslove čuvanja, pa samo odlučili na reprodukcije, a danas je pred vama 12 reprodukcija ikona, koje su nastale od 16. do 19. vijeka i pokazuju onu istinu da bez kulta nema ni visoke kulture i koliko se naš srpski narod, u dolini Neretve, brinuo za kulturu i za kulturno dobro“, kazao je Nenezić. 

Direktorka Fondacije Muzej Žitomislić Irina Kolak Mandić je istakla da su ikone, izložene pred nikšićkom publikom, djelić onoga što se čuva u muzeju: crkvene knjige i predmeti, dok se kolekcija ikona, među kojima su djela srpske, ruske i italo-kritske škole, smatra jednom od najznačajnijih u BiH.

„Ovdje je najvrjednija naša ikona iz Muzeja, za koju vjerujemo da je jedna od četiri takve u svijetu, i da je njen autor Andrej Ricos, kritski slikar s tim da još nemamo zvaničnu potvrdu, ali mislimo da se, zaista, o tome radi. Naša Fondacija osnovana je 2021. godine, ne radimo samo prezentaciju onog blaga koje smo naslijedili, bavimo se organizacijom kulturnih događaja, radimo na međureligijskom dijalogu, radimo sa djecom, nastojimo da, kreirajući kulturne sadržaje, dodajemo nešto novo na ono što su nam ostavili naši preci i na ovu ljepotu, koju možemo da baštinimo, čuvamo i predstavljamo“, navela je Kolak Mandić.

Arhimandrit Danilo (Pavlović), iguman, zahvalio je predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine Nikšić i njihovim saradnicima na trudu koji ulažu da se ostvaruje memorandum o saradnji kroz susrete i izložbe u Nikšiću i Žitomisliću.

Podsjetio je da je ovaj manastir, od 16. vijeka pa do danas, značajan kulturni centar pravoslavnih Srba, pravoslavni i opšte hrišćanski centar doline Neretve, Hercegovine, koji je i u poslednjem ratu bio do temelja porušen. A 2002. godine kada su došli na porušeni Žitomislić iz njegovog oltara je rastao bor, po riječima igumana Danila, simbol buduće obnove manastira.

„Naš Muzej u jednom segmentu svjedoči šta su žitomislićki kaluđeri bili u stanju da kroz vjekove sakupe i to je samo ono što je ostalo posle dva rata, paljenja, rušenja, velikih ratova. U II svjetskom ratu izgorio je konak u kome je bilo mnoštvo umjetnina. Ovo je ono što je bilo u crkvi, pa je sačuvano i opet, jedna od najznačajnijih zbirki ikona u BiH, koja svjedoči o tome šta su naši oci žitomislićki bili u stanju da stvore. Imamo zadatak da to nastavimo i nastavljamo u saradnji sa vama i svi vi, koji ste naši saradnici ste djelatelji na poslu obnove i jedne dobre poruke, koju se trudimo da pošaljemo svijetu i ljudima oko nas“, naglasio je iguman Danilo.     

Izložbu je otvorio Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, ističući da je ovaj događaj nastavak odlične saradnje između Opštine Nikšić i Muzeja manastira Žitomislić, koja pretpostavlja uzajamnost u ljubavi i posjećivanju. Upriličene su izložbe, posjete manastiru prilikom proslave slave i svečanosti osvećenja Sabornog hrama u Mostaru, jednog od simbola tog grada.

„U svoj toj ljubavi dolaze i neki konkretni rezultati, dolazi do obnove odnosa, do neke svjetlije i bolje budućnosti, univerzalnosti one kulture koju su i naši preci produkovali, a koju večeras ovdje predstavjlamo. Ta uzajamnost se, takođe, ogleda i u tome što ova izložba jeste podsticaj svima da odu do manastira Žitomislić, do Muzeja, da ove ikone vide u originalu i uživo. To je siguran garant da će ljudi iz Nikšića, opet odlaziti tamo, da ćemo se posjećivati i na ovakav način, kroz ove ikone i voljeti. Za kraj bih pohvalio Miloša Nenezića što je dao ovakav naziv izložbi „Ogledalo i zagonetka“. Glavna zagonetka, mopžda, jeste u tome da shvatimo, da istinski, dubinski osjetimo da ove ikone jesu ogledala u svijetlu one misli Jovana Damaskina da jedina živa ikona je čovjek i da zato ikone cjelivamo kada jedni druge ljubimo“, rekao je Kovačević.  

Saradnici na postavljanju izložbe, koju prati prigodan katalog, bili su Stevan Kilibarda i Vladana Mirković.

Zainteresovani će postavku izložba moći da pogledaju mjesec dana.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA