(VIDEO) Nova knjiga poezije Anđele Radovanović promovisana u Nikšiću

Anđela Radovanović je novom knjigom poezije potvrdila ono što je najavila prethodnom – da na crnogorskoj književnoj sceni stasava talentovana mlada poetesa, čiji je stvaralački opus prožet lirskim ekspresijama subjektivnih doživljaja. 

U proteklih 8 godina, koliko je prošlo od objavljivanja njenog poetskog prvjenca, napisala je mnogo novih pjesama, ali se samo dio njih našao među koricama nove zbirke.

„Kamen(i) univerzum“ je knjiga koju sam pisala od 2016. do prije par mjeseci i to je vrijeme od objave prve knjige „Žena od kamena“. Tako je „Žena od kamena“ postala light-motiv koji se počeo pojavljivati u velikom broju pjesama i onda sam u jednom trenutku, kad ih se prikupilo dovoljno, kad sam vidjela da mogu da napravim dobar izbor, odlučila da je to „to“, da je pravi trenutak da se objavi ova knjiga, da nešto novo čitaoci čuju od mene“, kazala je Radovanović.      

Poezija je igra riječima, a Anđelina „zaigranost“ počinje već od naziva knjige.

„Naziv možemo da tumačimo na tri načina, a na svakome je da odluči koji mu se najviše sviđa. To može biti „kameni univerzum“ – to je za mene Crna Gora, koju osjećam suštinski kao mjesto svog pripadanja. „Kamen i univerzum“ je simbolika univerzuma u kome ja obitavam i u kome je kamen kao krš Crne Gore opet jedan važan simbol; kamen iz koga su isklesane neke od najljepših statua, staua moćnih, snažnih, odvažnih žena koje su mi bile inspiracija za stvaranje. A ja volim da dodam i malo lične simbolike, pa „kamen-univerzum“ je za mene, kao frazeološkinju, poetski, stalni epitet“, istakla je Radovanović.

Kako je sazrijevala kao osoba, tako je i kao pjesnikinja prolazila kroz stvaralačke metamorfoze, transformišući poetski narativ u skladu sa ličnim i profesionalnim afinitetima.

„Nek pjesme bih napisala i posle 5 minuta bih shvatila da je to „to“, da ne treba dorada. Za neke druge pjesme je trebalo dorađivanja, ispravljanja, korekcija, mijenjanja. Na odluku da objavim ovu knjigu uticalo je to što je dosta ljudi pitalo da li pišem, da li imama nešto novo, i kako je već dosta pjesama bilo spremno, shvatila sam da ih imam dovoljno da mogu napraviti odabir za zbirku koja će biti dobra. Tako je pjesma koja je nastala poslednja uvrštena u prvi segment zbirke, jer sam smatrala da je jako važno da se nađe u njemu, zato što taj prvi segment govori o onome ko sam, šta sam, odakle dolazim i zašto pišem“, kazala je Radovanović.   

Programom, koji su organizovali Književni klub Poenta poetika i Javna ustanova „Zahumlje“, u okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene, moderirala je Radojka Draganić, dok je stihove iz zbirke pjesama „Kamen(i) univerzum“ kazivala Tijana Vujović.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA